Nyheter

Barneombudet vil at staten skal få gripe inn i lukkede trossamfunn

– Vi vet lite om hvordan det er å være barn i de isolerte trossamfunnene.

Barneombudet mener staten i større grad bør få gripe inn i lukkede, religiøse trossamfunn.

Det offentlige har i liten grad mulighet til å kontrollere hva som foregår på innsiden, sier fagsjef Camilla Kayed hos Barneombudet til VG.

LES OGSÅ: Forteller om demonutdrivelser og bruddet med pastorfaren

Liten støtte

– Vi vet lite om hvordan det er å være barn i de isolerte trossamfunnene. De få signalene som kommer, viser at disse barna har mindre mulighet enn andre til å søke hjelp og støtte om de er i ødeleggende livssituasjoner, sier hun.

I et brev til Kulturdepartementet i fjor, ba ombudet om en tydeligere presisering av hvilket ansvar trossamfunnenes ledere har for å følge norsk lov og barnekonvensjonens forpliktelser. Ombudet har også etterlyst større mulighet til å få innsyn – og mulighet til å gripe inn – i lukkede samfunn der det er nødvendig.

VÅRT LAND MENER: Ledere må på banen om usunn tro

Fasaden skjuler omsorgssvikt

Fylkesmannen har anledning til å inndra tilskudd og slette trossamfunn fra sine registre dersom de ikke følger norsk lov. Men så lenge Fylkesmannen ikke mottar formelle klager, er det lite de kan gjøre for å komme på innsiden.

– På utsiden kan familier virke velfungerende og ha alt på stell, barna kommer på skolen med matpakke og rene klær, men bak fasaden utsettes noen for omsorgssvikt og overgrep i troens tjeneste, sier psykolog Kari Halstensen ved Modum Bad til avisen.

I dag mottar rundt 750 tros- og livssynssamfunn i Norge offentlig støtte. I 2014 fikk de til sammen 575 millioner kroner i tilskudd.

LES HELGE SIMONNES: Boken «Jesussoldaten» er en viktig påminnelse til alle åndelige ledere om ikke å ta for lett på usunn teologi

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter