Nyheter

Barneombudet roser justisministeren for passnapping

Regjeringen vil ta passet fra barn og unge som kan bli sendt ut av landet mot sin vilje. – Den viser handlekraft, sier Barneombudet.

Solberg-regjeringen ved justisminister Jøran Kallmyr (Frp) vil endre passloven for å hindre at barn og unge blir sendt på koranskoler eller rehabiliteringsskoler i foreldrenes hjemland, for å lære å «bli mindre vestlige».

Derfor foreslår den å gi politiet myndighet til å ta passet fra mindreårige som står i fare for å bli etterlatt i utlandet og utsatt for vold eller overgrep. Forslaget åpner for å tilbakekalle pass og utstedelse av nytt pass.

LES MER: Ap: Straff koranskoleforeldre

Forebygge

Justisministeren sier at målet er å forebygge at barn og unge her i landet blir utsatt for blant annet tvangsekteskap eller sendt til voldelige koranskoler.

Lovendringen er en oppfølging av et stortingsvedtak fra i fjor (se faktaboks). De nye reglene kan de tidligst innføres fra neste år.

Handlekraft

Barneombudet hilser lovendringen velkommen:

– Vi er veldig positive, for her viser regjeringen handlekraft. Den er opptatt av de barna som kan komme i vanskelige situasjoner, sier fagsjef Camilla Kayed hos Barneombudet til Vårt Land.

Hun sier det å ta passet fra et barn som risikerer å bli sendt ut av landet og til institusjoner som vil være skadelige for dem, er en inngripen i barnets bevegelsesfrihet:

– Men det disse barna risikerer er langt mer alvorlig enn å få innskrenket bevegelsesfriheten noe.

Fagsjef Kayed ber Storting og regjering om å legge opp til en evaluering av passlovendringen:

– Etter en tid er det viktig å se om lovendringen har fungert.

Mishandles

I fjor høst avslørte NRK at minst ti norske elever har gått på koranskole i Somalia der de har blitt grovt mishandlet.

NRK forteller om skoler i Somalia som markedsfører seg som «rehabiliteringssentra» for ungdom fra Vest-Europa og USA. Gjennom streng disiplin, ofte med bruk av fysisk avstraffelse, og fordypning i islam skal dette bringe ungdommene nærmere sin opprinnelige somaliske kultur.

Anmeldelser

Etter NRKs reportasjer kontakter Justisdepartementet politiet for å få svar på hvor mange av koranskole-sakene som ble fulgt opp med politianmeldelser. I januar opplyste politiet i Oslo til NRK at man kjente til tre konkrete anmeldelser, og at disse var de første i denne typen saker.

To av disse sakene tilhører Oslo politidistrikt. Vårt Land har den senere tid prøvd å få avklart utfallet på anmeldelsene. I går opplyste Oslo-politiet at det ikke var mulig å kommentere de to sakene.

LES MER: Frp ønsker tilsyn med koranskoler

Opplysninger

I lovproposisjonen som justisministeren sender til Stortinget, drøfter man hvorvidt det skal innføres en meldeplikt i passloven lik den meldeplikten som er i barnevernsloven.

Her er alle offentlig ansatte, samt en rekke yrkesutøvere med profesjonsbestemt taushetsplikt, pålagt til å gi opplysninger til barnevernet når det er grunn til å tro at barn blir mishandlet i hjemmet, foreligger omsorgssvikt eller når et barn har alvorlige atferdsvansker.

Departementet skriver at politiet som passmyndighet «ofte vil kunne ha tilstrekkelig informasjon til å fatte vedtak selv uten å be barneverntjenesten om en uttalelse, og at passmyndigheten vil være nærmest til å vurdere hvem man bør be om informasjon fra i den enkelte sak».

---

Vedtak

  • Stortinget fattet i mai i fjor følgende vedtak: «Stortinget ber regjeringen sikre fortgang i det pågående arbeidet med å forenkle rutiner for inndragelse av pass i tilfeller der det er risiko for at barn etterlates i utlandet under uforsvarlige forhold.»

---

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter