Nyheter

Barna ofres i brutal krig

Det er nå fire år siden borgerkrig brøt ut i verdens yngste land, Sør-Sudan. Mer enn halvparten av landets barn er rammet på dramatisk vis, sier UNICEF i ny rapport.

Historien om Sør-Sudan handler om en mangeårig brutal kamp som gav selvstendighet fra Sudan i 2011, før den nyetablerte staten ble kastet ut i en blodig borgerkrig i desember 2013.

Nå går landet inn i sitt femte år med borgerkrig, og i en ny rapport tegner UNICEF et alarmerende bilde av situasjonen for barna i landet.

– Konflikten i Sør-Sudan er en tragedie som rammer mer enn halvparten av landets barnebefolkning i form av underernæring, sykdom, tvungen rekruttering, vold og tap av skolegang, heter det i rapporten.

LES MER: Refser venn for enormt svik

En million akutt underernærte

UNICEF legger fram dystre tall om barnas situasjon:

• Nesten tre millioner barn har store problemer med tilgang til mat.

• Mer enn en million er akutt underernærte.

• 2,4 millioner har blitt tvunget fra hjemmene sine

• To millioner barn har mistet skolegangen, og hvis den nåværende situasjonen fortsetter, vil bare 1 av 13 barn sannsynligvis fullføre grunnskolen

• Anslagsvis 900.000 barn lider av psykisk lidelser

• Mer enn 19.000 barn er rekruttert til væpnede styrker og væpnede grupper

• Mer enn 2.300 barn har blitt drept eller skadet siden konflikten først brøt ut i desember 2013, med hundrevis av voldtekter og seksuelle overgrep mot barn rapportert.

LES MER: Clooney: Straff de ansvarlige

Betaler svært høy pris

Helene Sandbu Ryeng, kommunikasjonsrådgiver i UNICEF, besøkte Sør-Sudan tidligere i år. Hun sier at barna betaler en svært høy pris for de voksnes krig:

– Sør-Sudan er et av de verste stedene i verden å være barn. En hel generasjon står i fare for å bli ødelagt av borgerkrigens herjinger, men også av sykdommer man lett kunne forhindret, og sult. Mangel på skole fratar dem utdanning og dermed muligheten til en bedre fremtid.

LES MER: Livsfarlig for hjelpearbeidere

Afrikas lengste borgerkrig

Sør-Sudan gjennomlevde Afrikas lengste borgerkrig fra 1983 til 2005, da Det sudanske folks frigjøringsbevegelse (SPLM) utkjempet en krig for løsrivelse av Sør-Sudan. Krigen krevde nærmere to millioner menneskeliv og drev fire millioner sørsudanere på flukt.

En av frigjøringsheltene fra den gang, dagens president Salva Kiir, har styrt landet ut i en bitter, brutal og langvarig krig, etter det som startet med en konflikt med sin tidligere visepresident Riek Machar.

Titusenvis er siden drept, og 2 millioner mennesker har flyktet fra landet. I tillegg er nærmere 2 millioner internt fordrevet, mens 7 millioner mennesker er avhengige av nødhjelp. Over 1,2 millioner mennesker står nå på randen av en sultkatastrofe, ifølge FN.

Kritiserer grusomheter og svik

– Ingen barn burde noen gang oppleve slike grusomheter og svik, og likevel står barn i Sør-Sudan overfor dem daglig, sier Leila Pakkala, UNICEFs regionale direktør i Øst- og Sør-Afrika i en pressemelding.

Hun sier at det haster å gi Sør-Sudans barn et fredelig og beskyttende miljø. Ellers utsettes barn og kvinner for enda større risiko for alvorlige overtramp og misbruk.

Mangler tilgang

Fortsatt venter humanitære organisasjoner i Sør-Sudan på en fullstendig implementering av en nylig presidentordre som krever ubegrenset tilgang til de med presserende behov for hjelp.

Bare den siste uken skal over 170 mennesker være drept i harde kamper mellom rivaliserende kveggjetere i Sør-Sudan, opplyste et parlamentsmedlem før helgen. President Kiir erklærte forrike uke unntakstilstand i Lakes som følge av kampene.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter