Nyheter

'Barn kopierer mobbing'

Donald Trump anklages for å mobbe. Både i Norge og USA mener eksperter at politikermobbing påvirker de yngste.

I USA rapporterer lærere om kraftig økning av mobbing av ikke-hvite barn, ifølge en undersøkelse. De mener det skyldes den tøffe tonen mellom politikerne i den amerikanske valgkampen.

Det finnes ingen slike undersøkelser i Norge, men Erling Roland, professor i adferdsforskning, er ikke overrasket over konklusjonen. Flere peker på at det samme skjer i Norge.

– Store mengder forskning viser at desto yngre og mer umodne unge er, jo mer vil de ta etter forbildene sine. Mye av det Donald Trump kommer med er destruktivt, og jeg kan ikke tenke meg at det trekker i positiv retning, sier Roland.

LES OGSÅ: Trump er en sjefsmobber som sprer frykt

– Uheldig

I Norge mobbes omtrent 40.000 barn og unge regelmessig, det tilsvarer rundt 5 prosent, ifølge Læringsmiljøsenteret.

– Hva synes du om at norske politikere som kjemper for nulltoleranse mot mobbing, slenger slike kommentarer til hverandre?

– Det er svært uheldig at politikere ber andre om å ikke mobbe, samtidig som mange gjør det selv. Det svekker troverdigheten deres, og de sender feil signaler til barn, sier Roland.

De groveste mobbetilfellene ender ofte opp med at politikere eller myndighetspersoner får sparken eller må fratre stillingene sine.

– Dersom mobbing får konsekvenser, spesielt for fremstående personer, er det ingen tvil om at det virker positivt på adferden til barn og unge, sier Roland.

– Usmakelig

Utekontakt Sofie Bjørnå i Alta kommune stod frem i Altaposten da en politiker i byen la ut et bilde av en søppeldynge på sosiale medier og spurte om likheten med en navngitt person.

– Politikeres mobbing av hverandre på nett er usmakelig, sier Bjørnå.

Utekontakten holder foredrag på skolene, og Bjørnå understreker at det er krevende å snakke med barn og unge om mobbing, når voksne mobber hverandre.

– Politikere er forbilder og rollemodeller. Når de tråkker på hverandre gir de barn og unge et inntrykk av at det er greit å mobbe, sier hun.

LES OGSÅ: Her er noen av Trumps drøyeste uttalelser

– Latterliggjør folk

Hun får støtte fra blogger og forfatter Marte Frimand-Anda.

– Hvordan kan vi forvente at barna våre skal respektere hverandre når vi voksne lirer av oss det ene adjektivet styggere enn det andre, latterliggjør folk som ser annerledes ut, kaller hverandre for homo, idioter og andre stygge ord fordi de lever et liv vi ikke forstår, skriver Frimand-Anda blant annet i blogginnlegget «Ikke rart barna våre mobber hverandre».

Norske politikere

Det finnes mange eksempler i norske medier på sjikanerende og grove kommentarer politikere i mellom.

«Takk gud for at den bondeknølen ikke ble ordfører- Da hadde jeg meldt meg inn i Rødt!!!! Respekt for at hun litt kjenner sin begrensning».

Dette var meldingen bodøpolitiker Terje Cruickshank (V) skrev på facebooksiden «Bodø- politisk debatt» da det ble kjent at Ingrid Lien (Sp) hadde blitt tilbudt ordførerstillingen av Høyre ved sist kommunevalg. Etter at både Bodø Nu og Avisa Nordland omtalte saken gikk Cruickshank ut på samme facebookside og beklaget.

Røstpolitiker Rune Kristian Ellingsen skrev på sin facebookside i april i år denne meldingen:

«Jeg ble kalt en hestkuk av ordføreren, før han stormløp ut døren og inn på sitt eget kontor. Med representant Halvor Sandbakk duknakket i hælene. Sirkus? Jepp!»

Og overfor Bodø Nu bekrefter ordfører Tor Arne Andreassen at han kalte sin motstander «en hestkuk».

LES OGSÅ: Mobbing rammer folkehelsa

– Sverte regjeringen

– Nå har jeg brukt mye tid på å sverte regjeringen, men det er jo viktig. Og det er viktig at alle bidrar til å gjøre nettopp det, sa Helga Pedersen på årsmøtet til Vadsø Ap i 2014.

Til avisen Finnmarken kommer hun med denne forklaringen på uttalelsen:

– Det var bare ... det glapp bare ut av meg. Jeg er trygg på at medlemmene forsto hva jeg mente med det, og at vi selvsagt skal være skikkelige og redelige, sa Pedersen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter