Nyheter

Barn blir redde av nyheter

Foreldre er redde for at barna skal møte farlige mennesker på nettet. Barna selv synes nyheter er mer skremmende.

Det viser en omfattende, europeisk studie av hva barn og foreldre synes er ubehagelig og skremmende på internett. Vold og lidelse kommer høyt opp på listen over hva barna sier de er redde for. Og da dreier det seg om virkelig innhold, som i nyhetssendinger.

– Krig, tortur, halshugging, at noen har tatt livet av seg. Hendelser fra virkeligheten er det som skremmer barn mest, forteller førsteamanuensis Elisabeth Staksrud ved Universitetet i Oslo.

Hun er en av forskerne i studien EU Kids Online, hvor 25.0000 barn mellom ni og seksten år, og like mange foreldre, er blitt intervjuet. Funnene knyttet til redsel ble nylig omtalt i forskningsmagasinet Apollon.

LES MER: Sosiale medier påvirker hjernen din

Eget liv

Når innhold fra virkeligheten oppleves som skremmende, henger det sammen med at det kan relateres til barnas eget liv. De kan kjenne seg igjen i hvordan andre barn har det, og tar inn over seg lidelse som barn blir utsatt for.

– Ei ni år gammel jente fortalte for eksempel at hun hadde sett hvordan det var å vokse opp i Tsjernobyl og ble svært lei seg og opprørt over dette. Også det kjente bildet av den lille, utsultede jenta med gribben er noe som går dypt innpå barn, forteller Staksrud.

Hun viser til Kevin Carters bilde fra hungersnøden i Sudan i 1994.

Funnene stemmer overens med Medietilsynets undersøkelser om barns mediebruk fra 2014.

– Barna kan få en opplevelse av at dette kan være noe som kan skje meg, eller noen i min nærmeste krets. De kan ikke alltid distansere seg på samme måte som med fiksjon, sier seniorrådgiver Berit Andersen i Medietilsynet.

Det er levende bilder som skremmer mest, forteller Staksrud. Barna nevner særlig videoene på videodelingskanalen YouTube.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Voksnes frykt

Den europeiske undersøkelsen viser at foreldre engster seg for andre ting enn barna sine. Foreldre er mest redde for at noen andre skal skade barnet deres, men glemmer ofte at barn er aktive brukere som tar egne initiativ til informasjon og sosial interaksjon. Staksrud peker på at voksne ikke er helt på bølgelengde med barna når det gjelder å snakke sammen om hva som oppleves farlig og skremmende.

– Barna trenger de voksne for å kunne sette nyheter i sammenheng. Foreldre må Ikke bare tenke at barna skal beskyttes mot fremmede, men at de er veldig aktive og flinke nettbrukere på egen hånd, noe som jo også er veldig flott.

Fiksjonsvold, vold på film og i TV-serier og spill, ligger langt nede på listen over hva barn er redde for. Her er de voksne kanskje heller ikke helt oppdatert, påpeker Staksrud.

– Dagens barn skjønner fiksjon, de vet hvordan film blir laget. Med når det ikke lenger er fiksjon, kan man heller ikke bortforklare med at «dette ikke er virkelighet».

Undersøkelsen EU Kids Online er fra 2010, og studien om frykt ble publisert i fjor.

Regulere

Vold på film har lenge vært strent regulert i Norge, med aldersgrenser og sensur. Denne typen reguleringer finnes ikke for nyhetsmedier.

– Ytringsfriheten står sterkt i Norge, mediene må regulere seg selv. Kringkasterne bør likevel tenke at barn og unge kan være en målgruppe, og ta egne etiske hensyn ut fra det, sier Andersen.

Staksrud peker på viktigheten av å lytte til barnas egne erfaringer og ta dem på alvor. Hun etterlyser også flere nyhetskanaler som er tilrettelagte for barn, slik NRK Super er det i dag.

– Måten man tar opp store nyhetshendelser på med barna, er viktig. De må få en ordentlig forklaring på det som skjer ut fra deres eget ståsted og modenhet, og ikke bare være vitner, supplerer Andersen i Medietilsynet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter