Nyheter

– Bare ­slipset ­forskjellig

Mange sosialdemokratiske velgere er frustrert over politikken deres eget parti har ført i regjering, mener skribent Andreas 
C. Halse.

Den tidligere lederen i Sosialistisk Ungdom sier at skuffelsen sitter dypt blant mange europeiske velgere som har sett venstreorienterte regjeringer ikke har lyktes med å kutte ledighetskøer og minske forskjeller.

– I mange EU-land 
er frustrasjonen stor 
over sosialdemokratiske 
politikere der det kan virke som om den største forskjellen til høyresidens politikere er fargen på slipset, sier Halse.

Forventningskrise

Han mener det er en utfordring for sosialdemokratiske partier at velgerne ofte har større forventninger til dem. Mens konservative regjeringer kan beholde troverdigheten så lenge de fører en restriktiv utgiftspolitikk og holder orden i økonomien, forlanger velgerne at en venstre­orientert regjering i tillegg skal skape høy sysselsetting og unngå usosiale velferdskutt.

– Når de sosiale og økonomiske ulikhetene i samfunn øker, slik vi har sett i Europa fra 70-årene og framover, så svekker det sam­tidig oppslutningen om fellesskapsløsninger og 
universelle velferdsordninger.

LES ANALYSEN: Sosialdemokrater mister makten

Idétørke

Halse mener sosialdemokratiske partier preges av idétørke, samtidig som kursen er lagt langt inn mot det moderate sentrum.

– For å vinne oppslutning må sosialdemokratiske partier gjennom regjeringsmakt vise at de ikke bare kan administrere det bestående. De må få ned ledigheten og bygge velferdsstaten gjennom reformer som folk merker. Velgerne må oppleve at det er en forskjell på hvem som styrer, sier Halse.

Han mener arbeiderbevegelsens gamle partier må fornye seg og ikke se tilbake til gårs­dagens sosialdemokratiske løsninger, og de må bli flinkere til å fange opp det folkelige.

– Det er lenge siden Arbeiderpartiet og deres europeiske søsterpartier ble ledet av folk med bakgrunn fra det ordinære arbeidslivet.

LES OGSÅ: – Har uttømt sitt utopiske ­potensial

Mangler lydhørhet

– Det ble sagt at Aps 
legendariske generalsekretær Haakon Lie bare trengte åpne vinduet på Youngstorget for å vite hvilke strømninger som beveget seg i folket. Nå kan det virke som sosialdemokrater er blitt så vant til å styre at det mangler en nødvendig lydhørhet og følsomhet for det som beveger seg blant folk flest, sier Halse.

Han tror venstresiden med sin vekt på kollektive løsninger og likhetsidealer vil komme sterkere tilbake, men det er ikke garantert at det bare skjer gjennom gamle partier.

– Vi har i mange europeiske valg i det siste sett at de tradisjonelle partiene har gjort det ganske dårlig, mens grønne og røde nykommere har gjort det bra blant annet i Skottland, Spania, Hellas og Danmark. Behovet for en mer solidarisk politikk er i alle fall ikke blitt mindre, sier Andreas C. Halse.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter