Nyheter

Bare 423 personer har signert haterklæring

Hele samfunnet må «mobilisere mot hatefulle ytringer», oppfordret Erna Solberg.

– Regjeringens arbeid mot hatefulle ytringer mangler trykk, den er altfor puslete, sier Rune Berglund Steen, leder i Antirasistisk Senter.

Han er ikke overrasket over at få personer har signert erklæringen som ble presentert i november.

– 423 underskrifter er ikke et kraftfullt signal om at folk slutter opp om regjeringens arbeid mot hatytringer, mener Berglund Steen.

– Hvorfor er engasjementet så lavt?

– Statsminister Solberg har et troverdig engasjement, mens statsråd Horne ble overdøvet av egne partifeller med budskap som bare bidrar negativt, sier lederen i Antirasistisk Senter.

Ny strategi

27. november undertegnet statsminister Erna Solberg (H) og daværende inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) ny politiske erklæring mot hatytringer. Statsministeren lanserte samtidig arbeidet med en ny strategi for å bekjempe intoleranse og hatefulle ytringer.

LES MER: Sterk vekst i hatkrim mot kristne

Både Solberg og Horne appellerte til hvermannsen om å slutte om kampen mot hatefulle ytringer ved å signere erklæringen elektronisk – den ligger ute på regjeringens hjemmeside:

To oppfordringer

– Jeg oppfordrer flest mulig til å slutte seg til den politiske erklæringen og signere den på nett. Vi har sett at prisen for å delta i den offentlige debatten er høy for mange. Vi må ha et debattklima der alle kan delta, uten å være redd for å bli trakassert, sa Horne.

LES MER: Tre organisasjoner registrerer hatkrim

– Hatefulle ytringer som begrenser den enkeltes deltakelse i det offentlige rom er et tap for det offentlige ordskiftet og for demokratiet. Med denne politiske erklæringen forplikter vi oss til innsats for å bekjempe ytringer som sprer hat, sa Solberg.

Kraftfull innsats

Rune Berglund Steen etterlyser en mer kraftfull innsats fra regjeringen i arbeidet mot hatefulle ytringer og hatkriminalitet.

– Hva må til?

– Det ville vært et tydelig signal på at regjeringen tar denne kampen alvorlig om innvandrings- og likestillingsminister Sylvi Listhaug stiller seg opp sammen med statsministeren og sier det samme som Solberg.

– Hva sliter Fremskrittspartiet med?

– I dette viktige holdningsskapende arbeidet sliter partiet med troverdigheten.

– Hvordan da?

– Både i og utenfor regjering ytrer Frp-ere seg på måter som ikke akkurat bidrag til å styrke arbeidet med regjeringens nye strategi.

Flere tiltak

I april i fjor la Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) fram en rapport, Hatytringer og hatkriminalitet. Her listet ombudet opp en rekke tiltak som regjeringen kunne nyttegjøre seg av.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Da LDO mente at regjeringen somlet, sendte ombudet et purrebrev til Solberg og Horne i juli: «Statsministeren har tidligere signalisert, både i media og i møte med LDOs brukerutvalg, at regjeringen ønsker en forsterket innsats i arbeidet mot hatytringer og hatkriminalitet.

LDO ber derfor om en redegjørelse for regjeringens tiltenkte planer og strategier for å sikre et effektivt vern mot hatytringer og hatkriminalitet.»

Mer synlig

I november kom regjeringen med en erklæring: «Vi som politikere, offentlige myndigheter og sentrale samfunnsaktører forplikter oss til å bekjempe hatefulle ytringer og intoleranse. Ytringsfriheten er en umistelig verdi. Den står sterkt i Norge. Vi skal heller ikke spre eller oppfordre til hat.»

– Erklæringer er bra, men vi savner noe mer kraftfullt, noe som vil monne og som er langt mer synlig, sier Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter