Klima

Ban: – Historien vil huske denne dagen

FNs generalsekretær Ban Ki-moon slutter seg til dem som hyller klimaavtalen i Paris, men mange minner også om at mye arbeid fortsatt gjenstår i kampen mot klimaforandringer.

– Vi er blitt enige om hva som bør gjøres, men ingen har så langt blitt enige om å gjøre det, sier Dennis Clare, som forhandlet for øystaten Mikronesia i Stillehavet.

LES OGSÅ: Slik ser den nye klimaavtalen ut

Også Kumi Naidoo i Greenpeace omtaler avtalen som en god start, men sier det ikke er nok.

– I dag har menneskeheten samlet seg bak en sak, men det er det som skjer etter konferansen som virkelig betyr noe. Avtalen alene er ikke nok til å grave oss ut av det hullet vi har havnet i, men den gjør sidene litt mindre bratte, sier han.

– Dette er enormt

Men selv om mange er klar over at det er mye som gjenstår, ikke minst gjennomføringen av klimaløftene som er gitt, var lørdagens reaksjoner preget av optimisme over å ha oppnådd noe i fellesskap. Fra Det hvite hus var den umiddelbare reaksjonen at «dette er enormt».

– Dette er den beste sjansen vi har til å redde den ene planeten vi har, utdypet USAs president Barack Obama i en kort TV-tale. Men også han understreket at problemene verden står overfor ikke er løst bare fordi man har blitt enige om en avtale.

– Men dette gir oss et rammeverk og en mekanisme for å fortsette å takle problemet.

LES OGSÅ: Karbon gjør at vi lever – og kanskje at vi dør

Han takket de nesten 200 landene som hadde jobbet sammen for å komme fram til en enighet, flere timer på overtid.

– Ingen kunne sitte på sidelinjen. Vi måtte løse dette sammen, sa Obama. En uttalelse som fikk gjenklang hos Brasils miljøminister Izabella Teixeira.

– I dag har vi bevist at det er mulig for alle land å komme sammen, hånd i hånd, og gjøre sitt i kampen mot klimaforandringer, sier hun.

– Den vakreste revolusjonen

President François Hollande i vertslandet Frankrike sier 12. desember 2015 vil bli stående som en viktig dato for planeten.

– Det har vært mange revolusjoner i Paris gjennom århundrene. I dag er den vakreste og fredeligste revolusjonen gjennomført, en revolusjon for klimaendringer.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Også FNs generalsekretær sier dette er en dato som vil bli husket i historien.

– Parisavtalen er en enorm suksess for planeten og dens folk, sier Ban Ki-moon.

– Norge må kutte kraftig

Her hjemme er det ett tema som preger reaksjonene fra miljø- og klimabevegelsen: Avtalen må få konsekvenser for norsk oljevirksomhet

– Norge må ta et særlig ansvar i å lede an i å fase ut bruken av olje, kull og gass, sier leder Marius Holm i miljøstiftelsen Zero.

Frederic Hauge i Bellona gikk før avtalen var vedtatt så langt som å si at avtaleteksten vil bety slutten for norsk olje og gass innen 2035.

– La det være klinkende klart: Blir dette utkastet en realitet, må norske utslipp reduseres kraftig, sa Hauge mens forhandlerne diskuterte det siste utkastet, som til slutt ble den vedtatte avtalen.

Partileder og stortingsrepresentant Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne sier avtalen legger et press på Norge og de rike landene, som må kutte mye mer.

– En klimaavtale med kurs mot maksimalt 1,5 grader oppvarming er riktig og viktig. Men nå må Norge gjøre mye, mye mer. Og det fort. Norge må nå fase nasjonale utslippskutt inn, og oljenæringen og kvotekjøp ut, sier Hansson.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima