Nyheter

Ba Frimodig kirke bli i kirken

Bli i kirken. Det var den danske teologen Kurt Larsens oppfordring til Frimodig kirke. Rolf Kjøde, som har gått ut, støtter også de som blir.

– Den teologi som har makten i dag, kan være vekk i morgen. Om man er uenig med dagens teologi, er det ikke grunn til å bryte med kirken. Situasjonen kan være endret om ti år, sa den danske teologen Kurt Larsen på Frimodig kirkes årskonferanse mandag.

Rundt 70 mennesker deltok på årskonferansen til det som kaller seg et «nettverk for bekjennelse, disippelskap og fornyelse i Den norske kirke». Kirkemøtets vedtak om likekjønnet vigsel var utslagsgivende for at Frimodig kirke ble opprettet for et år siden.

Timoteus

Med henvisning til kirkehistorien mente Kurt Larsen at kirken kan vende «tilbake til sitt grunnlag» gjennom vekkelse og fornyelse.

– Hvorfor skal det ikke skje i dag? spurte han.

Kurt Larsen hadde flere innfallsvinkler til sin oppfordring om å bli værende i folkekirken. Så lenge man kan bli ordinert som prest med en bibelsk forkynnelse, bør man bli. Man trenger ikke stå til ansvar for det biskopen står for, eller være enig med sine kolleger, mener han.

Larsen viste også til Paulus som ba Timoteus bli værende i korintermenigheten. Der skulle han bære sin lidelse, utføre oppgaven som evangelist og fullføre sin tjeneste.

– Alt er ikke kirkekamp. Hvis kirkekamp fyller for mye av oppmerksomheten, fører det til selvmedlidenhet og forbitrelse. Nei, vi skal bruke mesteparten av tiden til å redde sjeler, avsluttet Kurt Larsen sitt foredrag med å si.

Unik situasjon

Rolf Kjøde var med på opprettelsen av Frimodig kirke, men meldte seg ut av Den norske kirke i fjor høst.

– Var det feil å gå ut når du hører Larsen nå?

– Nei. Jeg støtter dem som blir, men for meg var det en nøye gjennomtenkt handling. Jeg er heller ikke enig i hele analysen hans. Kirkehistorisk er vi i en unik, ny situasjon i vår tid der kulturen er dominert av at mange tar bevisst avstand til kristen tro, sier Kjøde.

Kjøde sier han har gått ut fordi han opplever et konformitetspress innen Den norske kirke. To ganger har en sittende biskop sagt at det ikke var rom for ham i kirken, forteller Kjøde, siden biskopen mente hans syn på likekjønnet ekteskap var kirkesplittende. Kjøde er utdannet teolog og ordinert prest i Den norske kirke.

LES MER: Vil bygge stor frikyrkje

Gå ut?

Mange av deltakerne på konferansen støttet Larsens oppfordring om å bli i kirken. «Men det vil være grenser», uttrykte flere i samtale med Vårt Land.

– Om man ikke får støtte til sitt syn i kirken, er det bare tidsspørsmål før man går. Hadde jeg vært yngre, hadde jeg nok gått, sier Tove Rustan Skaar, nå pensjonist, men tidligere høyskolelektor ved det som nå er NLA Høgskolen Staffeldtsgate.

– Det er et mulig scenario at vi i fremtiden må søke asyl utenfor kirken, men foreløpig er kirkemøtevedtaket om likekjønnet vigsel ferskt. Vi ser foreløpig etter måter å leve med to syn i kirken, sier Sofie Braut, medlem av Kirkemøtet.

Innvandrere

– Jeg blir til jeg blir kastet ut og forkynner så lenge jeg kan, sier Liv Bergh.

Hun er integreringsdiakon i Østre Aker prosti i Oslo og tror innvandrerne er viktige for å bevare et rom for et tradisjonelt bibelsyn i Den norske kirke.

– De er evangeliserende, holder fast på Bibelen og lar den spille en rolle i sitt hverdagsliv. Jeg håper de slipper mer til i vår kirke. De er framtida og vil berike oss, sier Bergh.

Kirke i konflikt

Temaet for samlingen i går var «Å tjene en kirke i konflikt». Hovedvekten er på å tjene, ifølge leder Svein Granerud.

– Nettverket er opprettet i en situasjon som noen opplever som kirkesplittende og belastende. Frimodig kirke skal ikke øke spenningen, men tjene på kirkens klassiske grunnlag, sier han.

– Risikerer dere ikke å øke motsetningene ved å snakke om konflikt?

– Jeg tror ikke det. Vi må være ærlige på situasjonen. Å tale den ned er ikke strategisk.

– Er synet på likekjønnet vigsel et bekjennelsesspørsmål?

– Det er tett på å være et bekjennelsesspørsmål og har tvunget noen ut av kirken. Det har ikke tvunget meg ut. For meg handler dette mer om hvorvidt Skriften får være autoritet, sier Granerud.

Kirkevalg

Mens Åpen folkekirke forbereder seg på kirkevalget i 2019, skal Frimodig kirke ikke være et kirkepolitisk kamporgan, ifølge Svein Granerud.

– Frimodig kirke skal ikke være en aktør i valget eller stille lister, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter