Nyheter

Avviste overgrepsdømt kardinals anke - slippes ikke ut av fengsel

Kardinal George Pell som ble dømt til seks års fengsel for seksuelle overgrep, vurderer nå å anke videre til Australias høyesterett.

To av tre dommere i delstaten Victorias høyesterett konkluderte med at dommen mot kardinal George Pell skal opprettholdes, og avviste dermed Pells anke. Det betyr at Pell må fortsette å sone straffen på seks års fengsel.

Pells talsperson Katrina Lee sier til den australske avisen The Age at Pell er skuffet og at hans juridiske rådgivere nå vil gå nøye gjennom dommen for å vurdere om Pell skal anke saken til Australias høyesterett. Lee understreker at den ene dommeren, Mark Weinberg, tok dissens, og at kardinalen fortsatt mener han er uskyldig.

Hvis Pell anker, vil Høyesterett vurdere om den vil behandle saken eller ikke.

LES MER: Kan gå langt ut i 2020 før endelig dom

Omstridt

Pells sak har fått mye oppmerksomhet både i Australia og i Den katolske kirke og har skapt splittelse mellom støttespillere som tror på Pell og andre som mener at han åpenbart er skyldig. Pell er nå 78 år og var regnet som den tredje i rang etter paven som leder for Vatikanets finansdepartement. Pell var medlem av kardinalrådet fra 2013 og ble utnevnt til kardinal i 2003. Før det var han biskop i Sydney og Melbourne i Australia.

I desember 2018 ble Pell kjent skyldig i fem tilfeller av seksuelle overgrep mot to korgutter på 1990-tallet. De to var 13 år gamle den gangen. Dommen ble offentliggjort i slutten av februar, og Pell fikk straffeutmålingen på seks års fengsel 13. mars i år. Den ene av korguttene døde av en overdose heroin i 2014.

LES MER: – Bevisvurderingen i overgrepssaker er utfordrende, men ikke umulig

Vatikanet avventer

I en pressemelding onsdag morgen sier Vatikanet at kardinalen alltid har holdt fast ved sin uskyld gjennom den rettslige prosessen og at det vil være riktig av ham å anke til australsk høyesterett. Samtidig heter det i pressemeldingen at Vatikanet og kirken i Australia vil stå sammen med ofre for seksuelt misbruk og fortsette arbeidet med å forfølge anklager om seksuelle overgrep begått av geistlige.

Til The Age sier Edward Pentin, mangeårig reporter i den katolske avisen National Catholic Register, at mange i Vatikanet ikke tror Pell er skyldig. Pentin tror noen vil kjempe for at Pell går fri.

– Paven vil åpenbart respektere avgjørelsen retten har kommet til og ønsker en rettferdig avgjørelse. Men jeg tror han virkelig liker Pell og hadde ønsket å få ham tilbake i Vatikanet, sier Pentin til The Age.

Ifølge den katolske avisen The Tablet vil Vatikanet gjøre egne undersøkelser med tanke på hvilke kirkelige konsekvenser det skal få dersom han er skyldig. Pell har foreløpig beholdt tittelen som kardinal.

LES MER: – Påstand mot påstand i Pell-saken

Uenige

Dommeren som tok dissens, Mark Weinberg, sa ifølge The Age at han ikke var overbevist av de framlagte bevisene, og at han ikke kunne utelukke at deler av den tidligere korguttens forklaring var fabrikkert. De andre to dommerne, Anne Ferguson og Chris Maxwell fant det overbevisende at den tidligere korguttens forklaring var troverdig og at han ikke lyver om det han har opplevd.

Dommerne har gjennomgått opptak av rettsmøter og andre forklaringer som ble lagt fram i saken mot Pell i første instans. I tillegg hadde Victorias høyesterett høringer over to dager i juni. Der forklarte den andre korgutten seg om overgrepene. Han er nå i 30-årene sa at det tok ham mange år å finne motet til å komme fram med det han mener skjedde. Mannen fortalte at han også var redd for å miste et stipend til college, som satte som krav at han var med i koret. Samtidig stod foreldrene hans i en skilsmisse.

– Dette er noe jeg har båret med meg hele livet. Jeg vegret meg mot å fortelle det til noen. Jeg var ung, og jeg forstod ikke helt hva som hadde skjedd med meg. Jeg visste ikke hva det var, om det var normalt, forklarte mannen ifølge The Guardian.

---

George Pell

  • George Pell er 77 år og ble utnevnt til kardinal i 2003. Han var medlem av pavens kardinalråd fra 2013 og leder for Vatikanets finansdepartement fra 2014 til juni 2017.
  • Tidligere har han vært biskop i Sydney og Melbourne.
  • I 2002 ble han anklaget for å ha begått seksuelle overgrep mot en 12-årig gutt mens han selv var prestestudent. Senere har det kommet flere anklager mot Pell.
  • I desember 2018 ble Pell kjent skyldig i voldtekt og andre overgrep mot to 13-årige gutter på 1990-tallet. Dommen ble offentliggjort i slutten av februar, og Pell fikk straffeutmålingen på seks års fengsel 13. mars.
  • Onsdag kunngjorde høyeste domstol i delstaten Victoria at Pells anke blir forkastet.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter