Nyheter

Avviser tvillingabort-kompromiss

Venstre-topper sier blankt nei til å komme KrF i møte om både tvillingabort og 2C. De peker på abortreduserende tiltak som en løsning på abortfloka.

– Det er kanskje en forhåpning i KrF om å få til noe på fosterreduksjon, men det kommer ikke Venstre til å gå med på, sier Unge Venstre-leder Sondre Hansmark.

Etter at statsminister Erna Solberg åpnet opp for å diskutere endringer i abortloven med KrF, har Solberg møtt stor motstand fra de andre borgerlige partiene. Både Frp, Venstre og flere Høyre-topper har avvist å endre abortlovens paragraf 2C som gir adgang til abort etter uke 12 ved alvorlig sykdom hos fosteret.

I KrF er det imidlertid en forventning om at det vil komme endringer i abortloven etter at nestleder Kjell Ingolf Ropstad lovte en «historisk mulighet« for å endre abortloven dersom partiet gikk til høyresiden.

Nestlederen pekte på at dette ville være en større seier enn den pakken med abortforebyggende tiltak som KrF kunne få gjennomslag for sammen med Sp og Ap. Nå foreslår Venstre-topper nettopp en slik pakke som en løsning på abortfloka.

LES OGSÅ: Gir bistand til fattige kvinners rett til abort

Avviser kompromiss

Flere kommentatorer har pekt på et mulig kompromiss kan være å la lovens paragraf 2C bestå, men at KrF får gjennomslag for å forby såkalt tvillingabort eller fosterreduksjon av friske fostre ved flerlingsvangerskap.

Etter søndagens landsstyremøte i Venstre, avviser imidlertid flere Venstre-topper et slikt kompromiss. Der vedtok landsstyret at partiet i forhandlingene vil «sikre kvinners rett til selvbestemt abort, og ikke gå med på noen endringer i dagens abortlov som medfører innskrenking i kvinners rettigheter».

Fosterreduksjon

Vårt Land har vært i kontakt med flere av Venstres landsstyremedlemmer som alle svarer bekreftende på at vedtaket også omfatter endringer som vil forby fosterreduksjon:

– Venstres landsstyre er tydelig på at vi ikke ønsker innskrenkinger i abortloven. Det inkluderer fosterreduksjon, sier stortingsrepresentant Guri Melby.

– Vi er ikke med på noen endringer som svekker kvinners mulighet til selvbestemt abort, og det inkluderer fosterreduksjon, sier Unge Venstre-leder Sondre Hansmark.

– Det er bred konsensus i Venstre om at abortloven skal ligge fast, sier Åsta Årøen, leder av Hordaland Venstre.

LES OGSÅ: AUF vedtok fri abort til uke 18

Forsvarer

– Beskjeden fra Venstres landsstyre er at abortloven ikke skal endres, sier ­Espen Ophaug, leder av Oslo Venstre.

Ophaug går i rette med dem som tar til orde for å forby fosterreduksjon og mener inngrepet blir sammenlignet med å bruke prevensjon.

– Man får inntrykk av at dette er noe man tyr til for at det ikke passer med to barn. Men bakgrunnen er at det ene fosteret har alvorlig sykdom eller fordi kvinnen er i en livssituasjon som tilsier at det ikke er mulig med tvillinger, sier Ophaug som understreker at antallet fosterreduksjoner er forsvinnende lite.

Løsning

Samtlige av Venstre-toppene peker på at en pakke med abortreduserende tiltak kan være en løsning for å komme seg ut av abortfloka de fire ikke-sosialistiske partiene nå har viklet seg inn i.

– Vi vil ikke redusere kvinners rett til selvbestemmelse. Men vi kan gjerne diskutere andre tiltak der målet er å redusere antall aborter, sier Melby.

Hun får støtte fra Årøen.

– Den viktigste kampen står kanskje ikke ved lovendring. Det er hele systemet rundt det må gjøres noe med, sier hun og peker på tiltak for å hjelpe fleringforeldre, foreldre med alvorlig syke barn og bedre oppfølging av gravide der det er konstatert avvik

Styrke ordninger

Også Ophaug peker i samme retning.

– En løsning kan være å forsterke og fornye nasjonal handlingsplan mot uønskede svangerskap og abort, og å styrke velferdsordningene til familier med barn med alvorlige diagnoser, sier han.

Venstre-leder Trine Skei Grande var ikke tilgjengelig for en kommentar i går.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter