Nyheter

Avviser trygdestraff

Barneministeren vil straffe foreldre som tar barn ut av skolen og sender dem utenlands.

– Oppsummert mener IMDi at en innstramming i retten til barnetrygd under utenlandsopphold fra seks måneder til tre måneder ikke vil ha den ønskede effekten å begrense skolefravær og lengre utenlandsopphold, melder seksjonsleder Akhtar Chaudhry i lntegrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).

– Vi finner det ikke akseptabelt at barn i fattige familier rammes ved at trygdeytelser og skoleplikter blandes sammen. Voksne for Barn ber Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet om å skrinlegge forslaget, oppfordrer generalsekretær Randi Talseth.

LES OGSÅ: – Støtten til fattige familier må økes

– Sanksjoner må iverksettes kun overfor foresatte som til tross for informasjon og veiledning motarbeider barnets rett til skolegang, melder avdelingsleder Guri Hestflått Gabrielsen i Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Gå på norsk skole

Barneminister Solveig Horne (Frp) er bekymret for barna som tas ut av skolen i lange perioder og sendes til familiens hjemland, enten sammen med foreldre eller helt alene. Derfor vil hun stramme inn barnetrygdloven:

Retten til å motta barnetrygd under utenlandsopphold skal begrenses til tre måneder mot dagens seks måneder.

– Departementet mener det er rimelig at barnetrygden, som er en stønad til forsørgelse av barn i Norge, ikke opprettholdes under langvarige utenlandsopphold, skriver Hornes departement i høringsforslaget.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD) sier konsekvensen av de lange utenlandsoppholdene er at barna mister undervisningstid i norsk skole.

«Dette kan være uheldig, særlig for integrering av barn med annet morsmål enn norsk» mener BLD.

Rødgrønne strammet

Horne forteller at lovendringen kommer etter oppfordringer fra kommunene Oslo og Drammen. De har blant annet «pekt på innstramming i barnetrygdloven som et mulig virkemiddel».

LES OGSÅ: – Unge tror ikke depresjon kan ramme dem

Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet har vist vei. I 2007 ble retten til barnetrygd ved utenlandsopphold kuttet fra 12 til 6 måneder. Også den gang ble innstrammingen begrunnet med integrering, skriver BLD.

Ukjent omfang

Departementet erkjenner at de ikke har nasjonale tall over hvor mange barn som mister skolegang i Norge som følge av utenlandsopphold, men sier at 197 elever møtte ikke opp til skolestart høsten 2014 – og at ingen av dem heller var på plass 1. oktober i fjor.

NAV mottar om lag 1.000 årlige meldinger fra skoler om at barn ikke møter opp, og at man tror det er snakk om utenlandsopphold. I rundt 750 av disse sakene blir barnetrygden stanset.

LES OGSÅ: Ble stemplet som taper – nå brenner han for jobben

Oslo kommune har siste ti år politianmeldt foresatte til 96 elever på grunn av ugyldig fravær i strid med opplæringsloven. Nesten samtlige saker er henlagt.

UDI sier ja

Høringsrunden viser at statsråd Horne også høster støtte for innstrammingen. Mens fagdirektoratet for integrering, IMDi, advarer, sier Utlendingsdirektoratet ja:

«Endringene er særlig begrunnet med at man ønsker å forhindre at barn tas urettmessig ut av skolen med de følger dette får for integrering m.m. Utlendingsdirektoratet støtter forslaget (...)»

Utenriksdepartementet sier også ja: «Forslaget kan få en forebyggende effekt i forhold til saker som gjelder etterlatte barn i utlandet og andre æresrelaterte saker som dukker opp ved enkelte ambassader.»

LES OGSÅ: Luther stod bak den første trygdekassa

Kommuneorganisasjonen KS mener økonomisk straff er på sin plass:

«Et virkemiddel som har økonomiske konsekvenser for den enkelte familie, kan være et virkemiddel som kan vise seg hensiktsmessig for å få ned skolefraværet i forbindelse med lengre utenlandsopphold.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter