Nyheter

Avviser klage på kirke-prosess i Porsgrunn

Sivilombudsmannen vil ikke stanse planleggingen av bygging av ny Østre Porsgrunn kirke.

Komiteen for gjenoppbygging av Østre Porsgrunn kirke har lidd enda et nederlag sin kamp for å få reist en kopi av den gamle kirken, melder NRK Telemark.

30. juni i år vedtok Porsgrunn kirkelige fellesråd å reise en såkalt moderne kirke på stedet der den gamle trekirken fra 1760 sto – fram til den brant ned natt til 11. april 2011. Striden mellom dem som ønsker seg en kopi av den gamle kirken og dem som ønsker å tenke nytt, har pågått med til dels høy temperatur helt siden brannen.

LES MER: Vurderer søksmål om Østre Porsgrunn kirke

– Hørte ikke på menigheten

Etter vedtaket i fellesrådet, engasjerte den selvoppnevnte gjenoppbyggingskomiteen advokat Johan Henrik Frøstrup. I juli uttalte han til Vårt Land at det kunne bli aktuelt med søksmål for å få stanset realiseringen av vinnerforslaget i arkitektkonkurransen.

Frøstrup hevdet at prosessen fram mot avgjørelsen hadde vært ulovlig, fordi fellesrådet ikke føyde seg etter flertallet av dem som avga stemme under menighetsmøtet noen dager før det endelige vedtaket.

– De har forsømt sin plikt til å høre menighetens syn. Det var aktivister som måtte ta initiativet til menighetsmøtet. Videre var det ulovlig å sette i gang en arkitektkonkurranse uten å høre menighetsmøtets syn først. Det var også flere spesielle forhold rundt avstemningen på menighetsmøtet som ikke var bra, sa Frøstrup.

LES MER: Først brenner kriken – så splittes folket

– Ikke uventet at de prøver

Leder av Porsgrunn kirkelige fellesråd, Ole Johnny Dahle, avviste alle påstandene.

– Vi har hatt tre menighetsmøter før arkitektkonkurransen. De som ønsker gjenreising har fått uttale seg på menighetsmøtene underveis og er blitt hørt, selv om de ikke har fått gjennomslag, sa han.

Advokat Frøstrup går nå videre til kirkeavdelingen i Kulturdepartementet og ber om stans i planleggingen av ny kirke.

Det er ikke uventet at de ønsker å forsøke alle muligheter. Utover det har jeg ingen kommentar, vi får bare avvente hvordan departementet vil reagere, sier fellesrådsleder Ole Johnny Dahle til NRK.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter