– Uavhengig av konklusjonen til Unge Venstre står likevel Venstres linje fast. Kirkeasylet skal bevares og beholdes, sier Venstres Abid Raja.

Unge Venstre vil i slutten av oktober avholde sitt årlige landsmøte. Et av forslagene som skal opp til debatt er å «oppheve praksisen med kirkeasyl». Ordningen med kirkeasyl har gjennom årene skapt debatt. Da politiet stormet et frikirkelig forsamlingshus på Fitjar i februar, reagerte både kristne miljø, blant annet Bjørgvins biskop, Halvor Nordhaug.

LES MER: Asyl-sinne i Venstre

Vil bevare kirkeasyl

Unge Venstre leder Sondre Hansmark ønsker ikke å kommentere forslaget når Vårt Land tar kontakt. Derimot får vi tak i Venstres stortingsrepresentant Abid Raja. Etter Fitjar-saken forsikret han Vårt Land at Venstre vil bevare kirkeasylet.

Ifølge ham er det uaktuelt for partiet å «oppheve praksisen».

– På jusstudiet lærte vi tidlig at kirkeasyl er en sedvane som har eksistert i Norge i flere hundre år. Det finnes noen sedvaner som står på lik linje med loven.

Venstre-politikeren viser til at politiet i alle år har respektert tradisjonen. De har ikke kommet uniformert i kirken eller med våpen, med mindre kirken selv ber om det.

Ifølge Raja er det «ingen grunn til å skrote en kristen, tradisjonell sedvane.»

LES MER: 'Grovt tjenestebrudd'

Veivalget

– For leseren kan det virke som jeg sier dette fordi KrF står foran et veivalg – at Venstre sier dette fordi vi ønsker å stå nær KrF. Det stemmer ikke, sier Abid Raja.

KrF skal den 2. november velge om partiet skal søke seg mot venstresiden eller høyresiden av norsk politikk.

– Er Venstre og UV nå på tå hev i frykt av å dytte fra seg KrF?

– Nei. Du kan prøve Hansmark igjen, sier Raja før han legger til:

– Jeg håper jo at Unge Venstre skal fortsette å ha alle debattene som Unge Venstre ønsker å ha. Det er en del av politikkutviklingen at ungdommen skal bryne seg på hverandre. Det er dermed ikke sagt at de får gjennomslag for alle sine syn, sier han.

«Ikke mitt forslag.»

Vi følger anmodningen til Abid Raja og ringer Sondre Hansmark på nytt. Denne gang sier Hansmark seg villig til å bli intervjuet, men ønsker ikke å kommentere de politiske aspektene ved forslaget.

– Forslaget kom fra et Unge Venstre medlem, og er ikke innstilt fra hverken sentralstyret eller landsstyret. Det er heller ikke mitt forslag, sier han.

Ifølge Hansmark vil hele 450 forslag debatteres på landsmøtet, inkludert forslaget om kirkeasyl.

Trygg havn

Unge Venstre-lederen understreker at han er positiv til at partiet på generelt plan driver med politikkutvikling «uavhengig av hva andre måtte mene».

– Jeg ser absolutt de sidene som taler imot forslaget. Vi er et asylliberalt parti som ønsker at Norge skal være en trygg havn, sier han.

– Jeg må likevel spørre deg: Hvorfor er det så vanskelig å uttale seg om forslaget nå?

– Vi er i en situasjon der vi må vise at denne regjeringen har ført en politikk som har gjort Norge varmere. Jeg er opptatt av og ikke å skape et inntrykk av at vi ønsker å stramme inn asylpolitikken. UV ønsker å øke antallet kvoteflyktninger, fjerne midlertidig opphold for barn på flukt og ta imot flere som rømmer fra krig og elendighet, sier han.