Nyheter

Avviser frykt for militarisert bistand

Regjeringen avviser Hilde Frafjord Johnsons frykt for utvanning av bistanden, men mener bistand kan brukes til humanitær opplæring av militære.

På neste ukes høynivåmøte i OECDs DAC-komité i Paris skal 29 medlemsland bli enige om nytt regelverk for hva som kan regnes som offentlig utviklingshjelp (ODA).

I onsdagens Vårt Land advarte Hilde Frafjord Johnson mot at OECD kan komme til å åpne for at tiltak mot terror og ekstremisme kan bli en egen bistandskategori. Det kan gå på bekostning av den langsiktige bistanden, og dermed de aller fattigste, mener hun.
Det avviser statssekretær Tone Skogen i Utenriksdepartementet.

– De endringene som er foreslått bidrar ikke til utvanning av regelverket, sier hun.

LES OGSÅ Frykter antiterror vil ta penger fra fattige

Opplæring

– Derimot innebærer endringene at utviklingshjelp kan brukes for å bidra til å forhindre alvorlige hendelser, for eksempel ved opplæring av militære for å hindre overgrep mot sivile, sier Skogen.

Hun presiserer at de overordnede prinsippene for hva som er bistand, ikke skal endres.

– Målet skal fortsatt være økonomisk og sosial utvikling. Det generelle forbudet mot å finansiere militære tjenester og militært materiell opprettholdes.

LES OGSÅ: Stortinget advarer mot liberalisering av bistandskriterier

To endringer

Skogen peker på to konkrete forslag til endringer:

• Det åpnes for opplæring av militært personell på områder som er relevant for utvikling: Menneskerettigheter, beskyttelse av kvinner, forebygging av seksuell vold, nødhjelp, forebygging av sykdommer, kamp mot korrupsjon og demokratisk kontroll.

• Det åpnes for tiltak som bidrar til å forebygge voldelig ekstremisme i utviklingsland gjennom tiltak for dem som er i faresonen. Dette omfatter ikke militær innsats, men aktiviteter som utdanning, justisvesen og støtte til sivilt samfunn som arbeider med forebygging og reintegrering.

LES OGSÅ: Solheim frykter ikke utvanning av bistand

Ingen utvanning

Skogen sier at Norges utgangspunkt er at ODA-begrepet ikke skal utvannes. Bistanden skal bevares som et redskap for fattigdomsbekjempelse.

– Det generelle forbudet mot å finansiere det militære må opprettholdes. Samtidig er vi opptatt av den sammenhengen mellom fred, sikkerhet og utvikling som ble understreket i FNs nye bærekraftmål, sier Skogen

Hun mener det viktigste i OECD-møtet neste uke blir å sikre et regelverk som gjør bistand til et effektivt redskap i gjennomføringen av de 17 nye bærekraftsmålene.

LES OGSÅ: Kraftig kutt i bistand til de fattigste

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter