Nyheter

Avviser
 egen
 minister

Statssekretær Tone Skogen vil ikke love egen bistands-
minister.

Statssekretæren i utenriksdepartementet vil ikke komme verken KrF eller Ap-leder Jonas Gahr Støre i møte på kravet om at det utviklingspolitiske feltet må oppgraderes med en egen ansvarlig statsråd, slik det har vært siden 1983:

– Verdens utfordringer tilsier at vi ikke lenger kan sette klare skiller mellom utenriks- og utviklingspolitikken. Det er nødvendig å se politikkutfordringene i sammenheng, og dette behovet ivaretas godt av én minister, sier Tone Skogen (H).

LES OGSÅ: Ap: Brende kan ikke makte jobben

Enighet

Hun er like fullt glad for at KrF setter utviklingspolitikken høyt på den politiske agendaen gjennom sin melding, og mener innholdet på mange områder er sammenfallende med regjeringens politikk:

– Så vidt jeg ser er KrF enig i regjeringens hovedprioriteringer i utviklingspolitikken; utdanning, helse og jobbskaping. Vi er også enige om at Norge skal være en stor og forutsigbar bistandsaktør. I samarbeid med KrF har vi holdt et bistandsbudsjett på 1 prosent av BNI de tre siste årene, påpeker­ Skogen.

Langtidsplan

Skogen peker­ på FNs bærekraftsmål for 2030 som fundamentet i utviklingspolitikken, ikke minst gjennom satsingsområdene helse, utdanning, klima, skog og miljø, næringsutvikling og jobbskaping.

– Det er viktig med god balanse mellom langsiktige­ målsetninger og å kunne respondere­ på akutte kriser. Jeg ser ikke noe behov for at vi skal binde oss til en fast fordelingsnøkkel slik KrF foreslår. Det aller meste av bistanden har dessuten et langsiktig perspektiv, sier Skogen.

Fattigdom?

Skogen mener det skapes et feil inntrykk av at de fattigste sviktes.

– KrF synes mest opptatt av fattige land, men det viktigste må være å rette innsatsen mot de aller fattigste menneskene. De som trenger vår hjelp aller­ mest er de som er på flukt på grunn av krig og konflikt, selv om de ikke bor i et av de minst utviklede landene, sier Tone Skogen.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter