Nyheter

Avviser biotekstopp med KrF

Både Venstre og KrF er fornøyde med de nye endringene i bioteknologiloven. Partiene er enige om at det ikke vil bli stans i biotek-utviklinga selv om KrF har kommet inn i regjering.

Onsdag kom 23 forslag til endring av bioteknologiloven. De innebærer blant annet utvidelse av lagringstiden for befruktede egg, åpning for å fjerne nedre grense for prøverørsbehandling og forenkling i regelverket. Flere av punktene gjaldt også medisinsk genterapi og bioteknologisk forskning.

LES OGSÅ: Regjeringen endrer bioloven- Ap kaller det «løftebrudd»

Lite nytt

Senterpartiets Kjersti Toppe mener regjeringen forsøker å selge inn gammelt nytt som store gjennomslag.

– De aller fleste av endringene er totalt uproblematiske, og det var stort flertall for dem i komiteen da vi behandlet biotekmeldinga i fjor. Stort sett alt kan vi støtte, sier Toppe.

– Det vi har vært imot er å kreve politiattest for de som skal ha assistert befruktning. Vi mener det er å gå altfor langt.

Assistert befruktning for enslige, eggdonasjon og embryodonasjon ble det også flertall for på Stortinget i fjor. Senterpartiet stemte mot disse tingene, mens Frp og Venstre den gang var med og sikret flertall.

LES OGSÅ: Leder Høyres utvalg for funksjonshemmede: – KrF må slutte å dytte oss foran seg i kampen for streng abortlov

Står alene

KrFs Geir Jørgen Bekkevold endringene viser at KrF ikke er noen bremsekloss, men har fått satt ned noen tydelige gjerdestolper. Han erkjenner at seieren kan bli midlertidig ettersom det var flertall for blant annet assistert befruktning og eggdonasjon for enslige i Stortinget senest i fjor.

– Noen si at KrF har kasta bort mye politisk kapital i en sak det kan være flertall for igjen om to år?

– Det ville vært verre om vi bare strakk hendene i været og sa: vi gir opp. Vi har en begrunnelse for å være restriktive, og den begrunnelsen blir jo ikke borte selv om flertallet er uenig med oss. Det handler om å bruke politisk kapital på noe man tror sterkt på, sier Bekkevold.

LES OGSÅ: Skarpe reaksjoner på KrFs vetorett på eggdonasjon

– Hvorfor stikke kjepper i hjulene for for eksempel enslige kvinner med ressurser som ikke selv kan få barn?

– Dette er ikke en degradering av enslige forsørgere. Vi har mange som er det i dag og gjør en utmerket jobb. Men jeg mener at når staten skal inn og hjelpe ufrivillig barnløse, at man skal legge mest mulig til rette for at barnet kan bli kjent med både mor og far. Det er hovedgrunnen til at vi er mot eggdonasjon og assistert befruktning. Jeg mener også staten ikke bør sende noe signal som går i retning av at det ikke er behov for far som omsorgsperson, sier Bekkevold.

Utsettelse

Venstres Carl-Erik Grimstad sier det er en forventning i partiet om at man skal jobbe videre med temaet. Venstre er for også assistert befruktning og eggdonasjon for enslige og embryodonasjon, men må nå erkjenne at dette er vanskelig å få regjeringspartiene med på.

– Trine Skei Grande sa om såkalt tvillingabort: en toårig pause. Er det slik dere ser på for eksempel eggdonasjon og assistert befruktning til enslige også?

– Det kommer helt åpenbart før eller siden. I en rekke av disse spørsmålene handler det om at opinionen beveger seg sakte, men i riktig retning. Jeg er overbevist om at vi går i den retningen flertallet i Stortinget har staket opp, men det tar litt lengre tid, sier han.

Reagerer på kursendring

Arbeiderpartiet er blant den som har reagert på at Venstre og Frp, som i fjor bidro til flertall i Stortingets helsekomité for blant annet eggdonasjon og assistert befruktning for enslige, nå har gått med å vente med denne lovendringen.

– Vi syns det er sørgelig at man har gått bort fra eggdonasjon og assistert befruktning for enslige, som det også var flertall for i komiteen. Dessuten er vi veldig skeptiske til at det fortsatt ikke tas inn i lovverket mulighet for tidlig ultralyd, i tråd med anbefalinger fra fagmiljøet, sier rådgiver Silje Grytten på vegne av partiets helsepolitiske talskvinne Ingvild Kjerkol.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter