Nyheter

Avslørte reservasjonslege i Tynset kommune

Helsetilsynet fant fastlege som reserverer seg mot å vise kvinner til abort. Tynset kommune forsvarer seg med at han blir pensjonist snart. Ikkje godt svar, seier tilsyn.

I etterkant av den harde reservasjonsstriden i 2013-2014, bestemte Statens helsetilsyn seg for å kartleggje alle kommunar. Tilsynet har sjekka om alle landets kommunar har oversikt over fastlegane sine – og om nokre framleis reserverer seg mot å vise kvinner til svangerskapsavbrot.

Helsetilsynet fant éin i Tynset kommune i Hedmark.

LES MEIR Katolikkar gav raus pengestøtte til spiralnektar

Ville vente til april

Kommuneleiinga lovar å rydde opp – når den aktuelle legen blir pensjonist:

«Ser at Tynset er en kommune er registrert med en fastlege som reserverer seg. Det har ikke vært forbundet med noen ulempe for noen så langt. Den aktuelle legen går av med pensjon 1 april 2017. Ved ny ansettelse skal kommunen sørge for at gjeldende regelverk oppfylles», skriv helseleiar og kommuneoverlege Knut Selmer i ein epost til Fylkesmannen i Hedmark.

Han legg til:

«Er dette tilstrekkelig håndtering av spørsmålet (...)?»

Selmer viser til ein epost frå fylkeslegen i Hedmark, som etterspør kva kommunen vil gjere med reservasjonslegen.

Avviser kommunens svar

Assisterande fylkeslege Sissel Helene Bergaust har ei klar vurdering av svaret frå Tynset kommune:

– Ikkje godt nok. Kommunen kan ikkje slå fast at reservasjonslegen ikkje har skapt problem for kvinner i Tynset, seier Bergaust til Vårt Land.

Fekk kort frist

I ein svarepost til helsesjefen i Tynset melder Bergaust at kommunen slett ikkje kan vente med å rydde opp til legen blir pensjonist i april:

«Du skriver i din mail at Tynset kommune er registrert med en lege som reserverer seg og at dette ikke har vært forbundet med noen ulempe for noen så langt. Hvorvidt det har medført ulempe for noen har man ikke holdepunkter for å si. Leger har ikke anledning til å reservere seg mot henvisning av kvinner til svangerskapsavbrudd, og den aktuelle legen må informeres om dette».

Tidsfristen er knapp:

«Kommunen må sørge for at gjeldende lovverk oppfylles både pr. i dag og ved nyansettelser», krev fylkeslegen.

Kommunen ryddar opp

– Vi skal rydde opp nå, lovar helseleiar og kommuneoverlege Selmer.

Han forstår at det ikkje er slingringsmon – og at oppryddinga ikkje kan vente til fastlegen blir pensjonist i april.

– Eg kan naturlegvis ikkje vite kva problem det har skapt at ein av våre fastlegar reserverer seg mot å vise kvinner til abort, seier Selmer til Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter