Nyheter

Avskaffer kvinnelige prester

Den evangelisk-lutherske kirken i Latvia skal ikke lenger ordinere kvinnelige prester. – Veldig beklagelig, mener Helga Haugland Byfuglien.

Regelendringen ble vedtatt under et synodemøte i Riga fredag i forrige uke. 77 prosent av delegatene stemte for en endring av ordlyden i kirkens reglement, som heretter utelukkende tillater mannlige kandidater til ordinasjon som prester.

Ikke overrasket

Det er veldig beklagelig, men dessverre ikke veldig overraskende, sier Helga Haugland Byfuglien, regional visepresident i Det lutherske verdensforbund.

– Denne kirken har lenge hatt en tydelig konservativ profil blant annet i spørsmålet om kvinnelige prester, og det har vært signaler om at de kom til å gå denne veien.

LES MER: Fortsatt få kvinnelige prester i kirken

Formalisert praksis

Haugland Byfuglien er likevel forundret over at avgjørelsen ble tatt.

– Jeg beklager at synoden gjennom dette vedtaket har formalisert en praksis de har fulgt i mange år, ved ikke å ordinere kvinnelige prester, sier hun.

Til tross for at det prinsipielt har vært tillatt, har ikke den nåværende erkebiskopen i landet, Jānis Vanags, ordinert noen kvinnelige prester siden han tiltrådte i 1993.

LES OGSÅ: Slik ble den første kvinnelige rabbineren mottatt i Oslo i 2010

Tilbakesteg

Ifølge Haugland Byfuglien er synodens avgjørelse et stort tilbakesteg for kvinners plass i den latviske kirken.

– Jeg synes ikke dette er noen klok avgjørelse for en kirke som er luthersk i sin karakter, og vedtaket sender et dårlig signal om kvinners rolle i kirken, sier hun.

– Det handler om kvinners mulighet til å bruke sine gaver og sitt kall, men enda viktigere er det at kirken ikke får bruke kvinners prestetjeneste som en ressurs.

LES MER: Kvinnelige prester har Sveriges farligste yrke

Vanskelig

Den evangelisk-lutherske kirken i Latvia er medlem i Det lutherske verdensforbund, som oppfordrer til likestilling mellom kjønn i kirkene. Ifølge forbundets nettsider, praktiserer 82 prosent av medlemskirkene ordinering av kvinnelige prester.

– Spørsmålet om kvinnelige prester har vært vanskelig for noen av medlemskirkene, sier Haugland Byfuglien.

Hun legger til at hun foreløpig ikke vet om synodens beslutning vil få konsekvenser for den latviske kirkens medlemsskap i Det lutherske verdensforbund.

– Men det er slik at hver enkelt kirke selv kan få bestemme hvilken praksis de skal følge, sier hun.

LES MER: – Kvinnelige prester umyndiggjøres

Vil skille seg ut

Den evangelisk-lutherske kirken i Latvia er også medlem i Porvoo-felleskapet, et kirkefellesskap mellom de lutherske kirkene i Baltikum og Norden, samt de anglikanske kirkene på De britiske øyer og de spiskopalske kirkene på Den iberiske halvøy.

– De fleste av disse kirkene ordinerer kvinnelige prester, sier Haugland Byfuglien.

– Slik sett vil den latviske kirken skille seg ut.

LES MER: Byfuglien blir første kvinnelige preses

Proteststorm

Reaksjonene i det internasjonale kirkesamfunnet lar ikke vente på seg etter synodens avgjørelse. Spesielt i Tyskland har flere protestantiske kirkeledere reagert med avsky etter å ha hørt nyheten fra Latvia.

– Her går virkelig grensen! Tilbake til middelalderen, eller hva? skriver biskopen i Bayern, Susanne Breit-Kessler, på sin Facebook-side.

Videre etterlyser hun «proteststorm» blant sine følgere i sosiale medier.

Taper erfaring

Også leder for rådet i Den evangeliske kirke i Tyskland, Heinrich Bedford-Strohm, er kritisk til regelendringen.

– De største ofrene for denne beslutningen er den latviske kirken, fordi den mister svært mange kvinner og deres erfaring, sier han til den tyske avisen Evangelische Zeitung.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter