Nyheter

Avgjør sykehusstrid ved voldgift

To diakonale stiftelser kniver om fremtiden for Norges største private sykehus. Kampen er blitt advokatmat. Nå skal striden løses ved voldsgiftsdom.

Lovisenberg diakonale sykehus i Oslo er stridens kjerne. Diakonissehuset Lovisenberg og Diakonova har siden sykehusfusjonen i 1993 eid halvparten av sykehuset hver.

Når Diakonova nå har inngått intensjonsavtale om fusjon med en annen diakonal stiftelse i Oslo, Diakonhjemmet, mener stiftelsen Diakonissehuset at den har rett til å overta Diakonovas halvpart og bli eneeier av sykehuset.

LES BAKGRUNN FOR DENNE SAKEN: Kriger om diakonalt sykehus

Protesterer

Men Diakonova protesterer:

«Det er ikke aktuelt for stiftelsen Diakonova å selge aksjene i Lovisenberg Diakonale Sykehus», heter det i siste nummer av magasinet Diakonova.

– Våre aksjer er ikke til salgs. Vi har jobbet sammen som likeverdige eiere i 25 år, og ønsker å fortsette med det, har administrerende direktør Kari Gran Bøe ved Diakonova uttalt til Vårt Land.

Hennes direktørkollega ved Diakonissehuset Lovisenberg, Vidar Haukeland, er like bastant:

– Diakonissehuset ønsker nå å bli eneeier av sykehuset. De strategiske valgene som Diakonova nå har gjort, gir etter avtalen om etablering av sykehuset i 1992, Diakonissehuset rett til å overta aksjene, fastslår han på Diakonissehusets hjemmeside.

LES OGSÅ: Foreldre rømmer til utlandet for å unngå barnevernet

Motsatte konklusjoner

Begge parter har skaffet seg juridiske betenkninger, med motsatt konklusjon. Begge parter ønsker en raskest mulig avklaring på uenigheten om det videre eierskapet til sykehuset.

Nå skriver Diakonova i sitt eget magasin at man «velger å løse tvisten slik aksjonæravtalen mellom partene regulerer at eventuelle tvister skal løses. Saken vil derfor bli fremmet for avgjørelse ved voldgift».

Voldgift er en form for privat rettergang, der en tvist løses av en voldgiftsrett i stedet for av de alminnelige domstoler. En voldgiftsbehandling foregår stort sett på samme måte som en rettssak. Den viktigste forskjell fra vanlig rettergang er at dommerne er oppnevnt av partene. Voldgift er vanlig i forretningsforhold. Grunnen til at den måten å avgjøre tvister foretrekkes, er at uenigheten da kan løses for lukkede dører.

Lovisenberg Diakonale Sykehus drives med et ideelt formål og har en langsiktig avtale med Helse Sør-Øst. Sykehuset har omlag 1.300 årsverk, og en årlig omsetning på 1,8 milliarder kroner.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter