Nyheter

Avdekker nært KrF-samarbeid

Jonas Gahr Støre og Knut Arild Hareide jobbet nært sammen før Solberg-regjeringen fikk et av sine største nederlag. Etterpå «feiret» de hos Fellesforbundet.

Ap-leder Støre har ikke gitt opp målet om å ha KrF på laget i maktjakten. Etter Ap-ledelsen hadde avviklet sin halvårlige pressekonferanse forteller Støre om hvordan de to partiene jobbet frem det stortingsvedtaket som kanskje irriterte Solberg-regjeringen aller mest: Innstrammingen i innleie av arbeidskraft.

– KrF har mer å hente på å samarbeide med oss, forklarer Støre, som i dette intervjuet snakker om:

• At Erna Solberg «snakker sentrum etter munnen».

• At man må tåle den nye lyden av Aps integreringsdebatt – med Masud Gharahkhani i front.

• At KrF og Ap har representanter «som stoler på hverandre, også på ledernivå».

LES OGSÅ: Ap-veteran: Tøffere tone kan skremme Ap-velgere

Hareide hos LO

– En viktig avklaring for norsk politikk, sa Støre om KrFs mulige veivalg i høst.

Men selv om KrF-toppene inngår budsjettforlik med de blågrønne og partileder Hareide jevnlig møter regjeringens parlamentariske ledere, har sentrale personer i Ap og KrF bygget avgjørende politikk sammen. Støre fortalte om da Hareide hadde vært med på besøket til landsstyret i Fellesforbundet etter at innstrammingen i innleieregler var i boks.

– Hvordan jobbet dere frem dette, Støre?

– Jeg vil løfte frem en person jeg er nå er blitt kjent med: KrFs Steinar Reiten. Han, vår egen Arild Stokkan–Grande og Hadia Tajik jobbet svært tillitsfullt og nært sammen. Hareide og jeg hadde også kontakt underveis.

LES OGSÅ: Tviler på klar KrF-tale

Historisk applaus

Da vedtaket var formet, inviterte Jørn Eggum i Fellesforbundet dem til organisasjonens landsstyremøte.

– Det gjorde inntrykk på dem å se hvor viktig dette var for disse tillitsvalgte. Eggum kalte dette et historisk vedtak de hadde kjempet for i tiår. Hareide fikk en applaus han normalt får i ganske andre forsamlinger, sier Støre.

Også for KrF var innleiesaken viktig. Under partiets oppsummering i forrige uke omtalte nestleder Olaug Bollestad den som «en verdisak for KrF».

LES OGSÅ: – Listhaug vet hvilke knapper hun skal trykke på

Blå takt

Likefullt stemmer KrF svært ofte i takt med den blågrønne regjeringen. Avisen VG skrev nylig at KrF i tre firedeler av sakene var på lag med Solberg-regjeringen.

– Glipper ikke taket på KrF når partiet stemmer slik og nå har inngått hele ti budsjettforlik med Solberg-regjeringen?

– Det glapp i 2017. Da skulle vi fått et nytt flertall. KrF pekte på Erna Solberg. Men hun valgte Frp i 2013 og i 2017. Det bør være til ettertanke for KrF. Antall saker du får gjennomslag for er en ting. Viktigheten av dem er noe annet.

Stole på

Han opplever KrFs nye avklaringsprosess som et uttrykk for at det å være budsjettpartner nå får store konsekvenser:

– Du er da med på veldig mye annet som samtidig legitimeres gjennom et budsjett. Du er med på ferden uansett.

Selv om makten glapp i fjor, opplever Støre at Ap etter valget har «fått et feste som partiet bare kunne drømme om i forrige stortingsperiode».

– Vi har fått flertall. Det skyldes at KrF og Ap har representanter som stoler på hverandre, også på ledernivå.

Rød fare?

På flere punkter i årets reviderte budsjett sto partiet Rødt som medforslagsstiller med Ap og andre. Under Sps oppsummering avviste partileder Trygve Slagsvold Vedum alt avtalt samarbeid med Rødt.

– Kan ikke Aps samkvem med Rødt skremme velgere på KrFs og Sps mark?

– Jeg er enig med Vedum – og sa selv før valget: Regjeringssamarbeid med Rødt er heller ikke Rødt interessert i. Det har historiske årsaker. Men når du er i Stortinget, plikter du å søke flertall med partier som kan bidra til det.

LES OGSÅ: KrFs garanti mot Frp er i spill

Rister Høyre

Men Høyre er landets største parti. Kommentatorer forklarer gjerne Erna Solbergs sterke stilling med at hun fører partiet og regjeringen inn mot sentrum – og dermed tvinger Ap mot venstre.

– Hvordan ser du på denne utfordringen?

– På mange måter snakker Solberg sentrum og sosialdemokratiet etter munnen. Hun har lagt en politisk plan som åpenbart er strategi, for å legge seg der hun ser at flest velgere er. Og hvor det rådende verdisettet er, svarer Ap-lederen og tar et politisk oppgjør:

– Hun må jo måles mot resultater. Hun tar ikke tak mot uorden i arbeidslivet. Det er en politikk for økte forskjeller. Det er en veldig dårlig følelse av hva som rører seg i vårt land når hun tvinger finnmarkinger til å slå seg sammen.

Fra Drammen

Vårt Land skrev i går om reaksjoner på Aps nye og tøffere retorikk i innvandringsdebatten. Overfor pressen omtalte Støre talsperson på feltet, Buskeruds Masud Gharahkhani, som en mann «som snakker slik man gjør i Drammen, rett frem».

– I valgkampen garanterte du en «støyfri innvandringsminister» om Ap vant. Men mange på integreringsfeltet synes nå de nye tonene fra Ap er ubekvemme?

– Det må vi tåle. Masouds oppdrag er å lede et utvalg, der det er ulike meninger. Hvis vi kommer i regjering, skal innvandringsministeren være en samlende person. Vi kommer ikke – som Høyre gjorde – sette inn en person i det vervet for å provosere. Det er veldig uheldig og på grensen til farlig i et samfunn som vårt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter