Nyheter

Australia har «tvangsvaksinert» 200.000

Hvis du ikke vaksinerer barna dine, får du ikke barnetrygd. Det har vært gjeldende politikk i Australia i ett år. Landsgruppen av helsesøstre ønsker ikke tvungen vaksinering.

Myndighetene i Australia tok i fjor nye grep for å få flere foreldre til å vaksinere barna sine. Fra 1. januar 2016 ble loven, som kalles «No Jab, No Pay bill», gjeldende politikk. Familier som dropper vaksine til barna, kan årlig tape rundt 15.000 australske dollar i utbetalinger per barn. Det er nærmere 100.000 norske kroner.

Loven har gitt resultater: I fjor ble 200.000 flere barn vaksinert. På nasjonalt plan innebærer dette for eksempel at antall fullvaksinerte femåringer har steget fra 92,59 prosent til 93,19 prosent, ifølge Courier-Mail.

– En jobb å gjøre

– Jeg er glad for å se en økning i antall foreldre som vaksinerer barna sine. Vi gjør alt vi kan for å oppmuntre foreldre til å vaksinere sine barn, sa den australske helseministeren Greg Hunt til avisen for to uker siden.

Samtidig medgir han at myndighetene fortsatt har en jobb å gjøre. Over 140.000 familier mistet i fjor retten til barnetrygd fordi de ikke vaksinerte barna sine.

Da forslaget om barnetrygd-stopp ble lagt frem av myndighetene i 2015, uttalte Australias statsminister Tony Abbot følgende:

– At familier velger ikke å vaksinere barna sine er noe som ikke støttes av offentligheten eller medisinsk forskning. Derfor bør ikke det valget støttes av skattebetalerne heller, sa han.

Lav dekningsgrad

I Norge er det opp til foreldrene å bestemme om barna skal delta i barnevaksinasjonsprogrammet. Programmet omfatter blant annet innebærer MMR-vaksinen, som skal beskytte mot meslinger, kusma og røde hunder.

Leder i Landsgruppen av helsesøstre NSF har imidlertid ingen tro på tvangsvaksinering á la den australske loven. Vaksinasjonsdekningen i Norge er da også god, påpeker Kristin Sofie Waldum-Grevbo.

– I lang tid har den ligget på 93-94 prosent og i 2015 økte den til 95 prosent. Dette viser at modellen i Norge med informasjon og frivillighet fungerer godt, skriver hun i en e-post til Vårt Land.

Frykt for bivirkninger

Vårt Land skrev fredag om pastor Torkild Masvie som reagerer på at enkelte vaksiner i Norge er dyrket frem på en cellelinje fra et abortert foster på 1960-tallet. Masvie er imidlertid ingen vaksinemotstander, og fikk derfor vaksinert barna sine i Japan i fjor hvor det finnes andre alternativer.

Et fåtall lar være å vaksinere barna sine av religiøse årsaker i Norge, er inntrykket til Kristin Sofie Waldum-Grevbo i Landsgruppen av helsesøstre.

– Min oppfatning er at det i størst grad er ideologiske grunner til at noen velger å ikke vaksinere, for eksempel at de mener det er unaturlig, eller at det er sunt for kroppen å gjennomgå sykdommene, skriver hun i e-posten til Vårt Land.

Det mest vanlige er likevel frykt for bivirkninger, understreker hun.

– Det er da viktig å gi forskningsbasert info om dette. Det er få og stort sett milde bivirkninger av vaksinering. Sett opp mot hvor alvorlige sykdommene faktisk er, burde valget være enkelt.

LES MER: Katolsk lege: – Foreldre må vaksinere barna sine

Norsk forslag

I 2015 vedtok Arbeiderpartiets landsmøte å innføre obligatorisk vaksinasjon i Oslo som en prøveording. Det innebærer barn skal få alle vaksinene i barnevaksinasjonsprogrammet fra 0 til 16 år. Helseminister Bent Høie avviste da at det vil bli aktuelt å innføre tvungen barnevaksinasjon i Norge.

– Hvis vi innfører tvang, så risikerer vi at skeptikerne svarer at det kommer fordi man ikke har gode nok argumenter for å vaksinere frivillig, sa han i Stortingets spørretime i mars samme år, ifølge Aftenposten.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter