Politikk

AUF-leder kritiserer Aps støtte til Listhaug

AUF-leder Mani Hussaini går i rette med hvordan moderpartiet støtter og kommenterer innstrammingspakken fra Frp-statsråd Sylvi Listhaug.

Støttepartiene KrF og Venstre har reagert sterkt på enkelte av tiltakene i innstrammingspakken som regjeringen la frem tirsdag. Fra Arbeiderpartiet (Ap) var tonen avventende inntil partiets nestleder Trond Giske ga sine kommentarer tirsdag ettermiddag:

– Jeg synes Listhaug og regjeringen i stor grad viderefører hovedlinjene i Stoltenberg-regjeringens og Solberg-regjeringens flyktning- og asylpolitikk, samt det som ligger til grunn for asylforliket i Stortinget før jul. Vi er i stor grad enig i at vi skal ha en streng linje, sa Giske til VG.

Nå toner opposisjon innad i Ap flagg. Hussaini, ungdomsorganisasjonens leder, reagerer å at Giske aksepterer Listhaugs retorikk.

– Det veldig rart at politikere aksepterer en så tøff og til tider mistenkeliggjørende retorikk om mennesker på flukt, sier Hussaini til Vårt Land.

LES OGSÅ: Jagland refser Listhaugs politikk

Uenig

Selv reagerte han helt annerledes enn partiledelsen på Listhaugs forslag og budskap. Han la denne statusen ut på Facebook etter å ha lest en artikkel i VG om Giskes reaksjon.

«Anti-integreringsminister Sylvi Listhaug fremmer nok en gang stigmatiserende retorikk og topper det med dårlig politikk! Og jeg er uenig med Giske i at innstramningene er uproblematiske. Når ble det god integreringspolitikk å nekte asylsøkere fri rettshjelp?», skrev han på Facebook.

LES OGSÅ: Dette er forslagene

Hussaini synes Ap heller burde markert seg som et klart alternativ til regjeringens asyl- og integreringspolitikk.

– Mange ønsker seg et tydelig og ansvarlig venstresidealternativ når de ser hva denne regjeringa holder på med. Arbeiderpartiet bør være det alternativet, sier Hussaini.

LES OGSÅ: Jagland refser Listhaugs politikk

Farlig språk

Hussaini mener Ap bør være forsiktig med å gi Listhaug og FrP mer definisjonsmakt i asyldebatten. Han er ikke overrasket over at partiet er enig i en del av tiltakene og et bredt forlik.

– Det er positivt. Men jeg blir overrasket over er at man så til de grader aksepterer de premissene Listhaug har satt. Jeg forventer mer av Arbeiderpartiet og at man setter ned foten når mistenkeliggjørende retorikk og dårlig politikk er regjeringens fremste mantra, sier Hussaini.

Vil kjempe

Selv mener han flere av endringene regjeringen legger opp til vil hindre integrering.

– Man kan mistenke Sylvi Listhaug for å ha som intensjon at flyktningene ikke skal kunne leve opp til de forventningene som stilles, sa AUF-lederen til NTB tirsdag.

Overfor Vårt Land varsler han kamp for å få Ap til å stemme mot flere av forslagene.

– Vi i AUF er klare for å få Arbeiderpartiet til å gå imot innstramninger som bidrar til dårligere integrering, går på bekostning av barn og enslig mindreårige asylsøkere og som bidrar til å mistenkeliggjøre mennesker på flukt, sier Hussaini.

LES OGSÅ: Valgforsker: Sentrum kan havne i en asylskvis

Polariserer

AUF-lederen er selv syrisk flyktning. I 1998 flyktet han og familien hjemlandet. To voksne og tre barn på elleve, sju og fire år landet i Aten, tok seg videre til Sverige, ble nektet opphold og flyktet videre til Norge. Familien fikk opphold og endte opp på Romerike.

Hussaini synes Listhaugs retorikk er forkastelig og reagerer særlig på sitatet «En kan ikke bli båret på gullstol inn i Norge».

– Det er ingen som blir fraktet til Norge på gullstol, og det er ingen som setter seg på noen gullstol når de kommer til Norge. Det er en retorikk som ikke er en statsråd verdig. Hun burde bidra til en mer redelig og nyansert debatt. Isteden velger hun å polarisere den og gjøre språket vi ofte finner i kommentarer på nettet mer stuerent.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk