Den kanadiske presten Gretta Vosper får fortsette sitt virke som prest, til tross for at hun er åpent ateist. Saken har rullet og gått i kanadiske medier i lang tid, før det i november ble klart at hun fikk fortsette. Tidligere i februar kom saken opp igjen i mediebildet.

I en uttalelse til Winnipeg Free Press sier Vosper at hun var sikker på at hun ville bli sparket.

– Jeg ble veldig overrasket, sier den åpent ateistiske presten til avisen.

– Jeg var helt overbevist om at jeg kom til å ende opp på utsiden av kirken. Alle indikasjoner gikk på at det kom til å skje, fortsetter Vosper.

LES OGSÅ: – Det er masse ateister og kristne kan enes om

«Kom ut» i 2013

Vi må snart seks år tilbake i tid for å finne starten på striden. Det var i 2013 at Vosper erklærte for menigheten sin at hun ikke lenger tror på Gud. Menigheten til Vosper tilhører det protestantiske kirkesamfunnet United Church of Canada, det neste største kristne trossamfunnet i Canada.

Ikke uventet skapte saken stor debatt, både innad i menigheten og i media både nasjonalt og internasjonalt. 

Etter tre år, i 2016, ble Vosper vurdert som uegnet som prest av en lokal forsamling av kirker. De hevdet også at hun hverken kan eller vil bekrefte ordinasjonsløftene hun tok 23 år før. Forsamlingens rapport ba også om en formell høring, eller en «heresy trial», mot Vosper av kirkens øverste organ.

LES OGSÅ: Paven: Bedre å være ateist enn hyklersk kristen

Lang kamp

Vosper har siden kjempet for sin rett til å beholde jobben, og har brukt omtrent 1,7 millioner kroner på advokatregninger. Til tross for prestens livssyn var hun god likt i menigheten, som har hjulpet med å samle inn nær halvparten av summen.

I november kom nyheten om at Vosper og kirken har inngått et forlik – før den formelle høringen ble gjennomført.

Vosper får fortsette sitt virke som prest i West Hill United Church, selv om hun fortsatt betegner seg som ateist. Kirken skriver på sine hjemmesider at avgjørelsen ikke på noen måte endrer deres tro på at det finnes èn Gud som har åpenbart seg i gjennom Jesus Kristus.