Nyheter

Ateister til Trump: Dropp ‘so help me God’

Donald Trump vil be «so help me God» når han neste uke tas i ed som president. Det liker ikke ateistene.

Vanligvis er en eller to religiøse ledere invitert til å be for den nye presidenten innsettes. Milliardær-president Trump slår like godt på stortromma med seks stykker.

Første kvinne

For første gang er det en kvinne blant de religiøse. Lederne representerer ellers noe av mangfoldet i det amerikanske samfunnet: En rabbiner, en katolikk, en spansktalende, flere evangelikale og en svart.

Et klokt valg å ta med andre enn bare hvite pastorer, mener USA-kjenner Are Tågvold Flaten.

– Det er et tegn på at han vil være president for mange forskjellige amerikanere.

LES OGSÅ: Mike Hucabee kommer til Oslo Symposium

Rabbiner

For første gang siden Ronald Reagan ble innsatt i 1985 er en rabbiner med på innsettelsen. I en underskriftskampanje har Marvin Hier blitt sterkt oppfordret av til å holde seg borte. Å stille opp for en president som Ku Klux Klan anerkjenner, er en hån mot organisasjonen han leder, mener kritikerne. Hier leder det jødiske Simon Wiesenthal-senteret, som arbeider mot antisemittisme.

Tågvold Flaten synes ikke det er utenkelig at Trump invitere flere religiøse ledere til innsettelsen for å kompensere for kritikken han har fått fra religiøse, blant annet konservative kristne, under valgkampen.

Gjennom valgkampen markerte ikke Trump seg som en religiøs person, men har sagt at Bibelen er en favorittbok. Et av hans favorittbibelvers er «øye for øye» fra Det gamle testamentet (2 mos 22, 24).

LES OGSÅ: Hvordan kunne 80 prosent av USAs evangelikale kristne stemme på Donald Trump?

Kritisert

Det er ellers ikke uvanlig at religiøse ledere som deltar i innsettelsen blir kritisert av sine egne som har andre politiske sympatier.

Afroamerikanske biskop Wayne T. Jackson er er invitert til edsavleggelsen. I valgkampen inviterte han presidentkandidaten til å besøke kirken sin, Great Faith Ministries International church. Da samlet religiøse ledere seg utenfor i protest.

Pastor Rick Warren ba for Barack Obama første gang USAs 44. president ble innsatt. Den evangelikale pastoren ble kritisert for å støtte en president som var liberal overfor de homofiles rettighetskamp. Obama ble selv kritisert for å ha med en pastor som sto for det motsatte av ham selv.

LES OGSÅ: 400 menigheter i USA er klare til å hjelpe innvandrere

Kritikere

Blant de seks som Trump inviterer finnes også dem som har kritisert ham. Pastor Samuel Rodriguez er leder for National Hispanic Christian Leadership Conference. Tidlig kritiserte han Trump for hans negative kommentarer om innvandrere.

Franklin Graham, sønn til evangelisten Billy Graham, kritiserte Trump for hans kvinnesyn som ble avslørt i lydklippet fra 2005.

Marvin Hier, rabbineren som er invitert, har kritisert Trump for hans uttalelser om muslimer.

Kardinal Timothy Dolan har kritisert for Trump for uttalelser om innvandring.

LES OGSÅ: FN-resolusjon vil forvanske fredsforhandlinger

– Dropp Gud

Amerikanske ateister har oppfordret Donald Trump om å droppe Gud når han innsettes, skriver christiantimes.com. De vil ha bort religion fra amerikansk politikk.

I lang tid har presidenter sagt «so help me God». Obama ignorerte ateistenes oppfordring om å droppe utsagnet.

– Om en amerikansk president ville utelate å be om Guds hjelp, ville det bli en stor sak, sier Are Tågvold Flaten.

Ateistenes organisasjon Freedom From Religion Foundation (FFRF) mener at Gud ikke er med i den opprinnelige ed-teksten. Man har prøvd å finne ut om George Washington sa det da han ble USAs første president i 1789, men det er klart at Abraham Lincoln sa det, ifølge Tågvold Flaten.

LES OGSÅ: Trump ga 10.000 dollar til israelsk bosetting

Obligatorisk

Gud må med, mener USA-kjenneren: Gud er blant det obligatoriske som en amerikansk president må gjennom ved innsettelsen, selv om det ikke er noe krav.

– Utsagnet tyder på at presidentjobben er så krevende og så viktig at man trenger høyere makter. Vi får se om han snakker mer om sin religiøse tro i innsettelsestalen, sier Are Tågvold Flaten, som om kort tid gir ut boken Sirkuset: Clinton, Trump og tidenes valgkamp.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter