Religion

Ateisten tar selvkritikk

Aksel Braanen Sterri innrømmer at han ofte stiller kritiske spørsmål ved folks tro. 
– Vi ateister forstår nok ikke hvor vondt det kan være, sier han.

Morten Oftedal Schwencke trekker frem Aksel Braanen Sterri, samfunnsdebattant og kommentator i Dagbladet, som et eksempel på en person i akademia som fremmer religionsfiendtlige holdninger.

I mars i år skrev Sterri kommentarartikkelen «Religion er en parasitt på den verste ­delen av menneskehjernen», der han blant annet beskrev religion som en livsfarlig tankekonstruksjon. Sterri tar selvkritikk når han nå konfronteres med utsagnet fra Schwencke.

– Sånne som meg kan nok skjerpe seg litt. Jeg synes det er gøy å være konfronterende og kritisk. Men vi ateister og ­humanister forstår nok ikke hvor vondt det kan gjøre å føle at en så stor del av livet latterliggjøres, sier han.

LES OGSÅ: «Fristende å latterliggjøre dem som ber mediene overse «religion» og heller konsentrere seg om fakta»

– Spennende med Gud

Sterri understreker at han aldri har opplevd at kristne ikke har blitt inkludert i studentmiljøene eller har blitt latterliggjort på grunn av troen, og mener studentmiljøet er åpent og ­tolerant.

– Jeg har ingenting imot kristne eller muslimer eller hva det skal være. Men jeg synes det er spennende og interessant at noen kan tro på Gud i Norge i dag. Så spørsmålene mine kan nok oppleves mer ubehagelige enn de er ment, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Han trekker parallellen til mange innvandrere som føler seg støtt av stadig å måtte svare på hvor de kommer fra, og han forstår at det må være slitsomt hele tiden å forsvare det man tror på.

– Det kan hende jeg må tenke mer gjennom hvordan det jeg sier blir oppfattet.

LES OGSÅ: Dette kristne stevnet er verdens største festival

Mørk fortid

Daniel Joachim Kleiven i tankesmien Skaperkraft trekker også fram Sterri, og mener personer som han kan ha stor innvirkning på holdningen til religion i student­-
miljøet.

– Sterris kommentar var en siste krampetrekning fra ny-ateismen som jeg trodde var over. Deres narrativ er at vi kristne kommer fra en mørk fortid og at resten av samfunnet la religion bak seg da vitenskapen ble oppfunnet.

LES OGSÅ: - Ingen livssyn baserer seg helt og fullt på vitenskap og rasjonalitet

Sterri sier han forstår godt at det kan være vanskelig å forene kristen tro i møtet med akademia.

– Akademiske miljøer er jo et sted hvor man ikke skal tro eller vite noe uten å ha dekning for at det er sant. Sånn sett står jo kristendom og akademia mot hverandre, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion