Nyheter

Assad-venner flykter til Norge

Både motstandere og tilhengere av Syrias blodige statsleder kommer til Norge.

Ved utgangen av september hadde 4.453 syrere søkt asyl i Norge. Alle flykter fra borgerkrigen i hjemlandet.

Mens mange flykter fra president Bashar al-Assad, som blant annet bruker tønnebomber mot sivilbefolkningen, flykter andre fordi de støtter Assad. Begge grupper kommer til Norge, og begge oppfyller beskyttelseskriteriene, får Vårt Land bekreftet i Utlendingsdirektoratet (UDI).

11 grupper

UDI utformer såkalte praksisnotat for hvert land som det kommer asylsøkere fra. I notatet som heter Asylpraksis Syria lister UDI opp FNs høykommissær for flyktningers (UNHCR) 11 grupper av syrere som trenger beskyttelse. Dette er de tre fremste:

• «Personer som er eller oppfattes å være opponenter av den syriske regjering.» Konkret handler dette om personer som tilhører politisk opposisjon, menneskerettsaktivister, sivile fra områder som oppfattes å være i opposisjon til myndighetene, aktivister, desertører, personer som drar fra myndighetsstillinger.

• «Personer som støtter eller oppfattes som å støtte den syriske regjering.» Konkret handler dette om regjeringsansatte, sivile fra områder som oppfattes å støtte regjeringen, familiemedlemmer av personer som støtter regjeringen.

• «Personer som opponerer eller oppfattes som om de opponerer mot IS i områder under deres kontroll».

Side om side

I notatet sier UDI at deres «praksis er i tråd med UNHCRs anbefalinger». Dette betyr at utlendingsforvaltningen innvilger asyl eller opphold i Norge for både Assads motstandere og tilhengere. Vårt Land får opplyst at UDI ikke registrerer hvem som er tilhenger og hvem som er motstander av Assad for så å sende denne informasjonen videre til mottakene som innlosjerer syrere. Derfor vil nok Assad-tilhengere ligge lavt i terrenget på mottakene, får Vårt Land opplyst.

UDIs tall for perioden januar-september forteller at av totalt 1.349 syriske asylsøknader som er behandlet ferdig, fikk hele 85 prosent asyl eller opphold på andre grunnlag. Bare seks personer fikk avslag, mens 119 ble sendt til landet de ble førstegangsregistrert i.

Brutal Assad

Borgerkrigen som har rast i Syria siden mars 2011, er svært brutal. Menneskerettighetsorganisasjoner forteller om en svært brutal statsleder, som skyr få midler for å knuse opprørerne:

• Human Rights Watch og Amnesty sier Assad bruker bomber av tønner som fylles med kjemiske stoffer og sprengstoff som droppes over byer der det bor regimemotstandere.

• Syrian Observatory for Human Right sier regimet har drept 13.000 politiske fanger. Ytterligere 20.000 skal ha forsvunnet i syriske fengsler.

• Euro-Mediterranian Human Rights Network sier regimet er ansvarlig for omfattende seksuelt misbruk av kvinnelige fanger.

Ny strøm nordover

Tilstrømmingstallene for de siste månedene viser at tallet på syriske asylsøkere i Norge ble tredoblet fra august til september; opp fra 868 til 2.631.

Tallene for oktober og de kommende månedene ventes å bli enda høyere. For nå kommer det en ny bølge av flyktninger og migranter til de greske øyene, opplyser Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). Og dette er personer som ønsker å reise videre nordover i Europa.

I gjennomsnitt har det kommet 7.000 mennesker til Hellas hver dag. Det er en oppgang fra forrige måned da det i snitt kom 4.500 personer daglig. Den kraftige økningen kan skyldes at været er ventet å bli dårligere i tiden som kommer, ifølge IOM.

Flere inn i Tyrkia

På tyrkiske side av Middelhavet frykter myndighetene at det kommer enda flere syrere over grensen som følge av russiske flyangrep i Syria. Tyrkia har allerede tatt hånd om rundt 2 millioner mennesker som har dratt fra Syria.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter