Nyheter

Arken anløper Arendal

En 70 meter lang kopi av Noahs ark er på vei til Norge. Innseilingen til Arendal markerer begynnelsen på et lengre opphold i Norge for den særegne farkosten.

– Planen er å ankomme Arendal om tre-fire uker. Men det er væravhengig, så det kan bli forsinkelser, sier den nederlanske gründeren, kunstneren og TV-produsenten Aad Peters til Vårt Land.

Han eier den 70 meter lange, 10 meter brede og 13 meter høye arken som nå skal komme til Norge. Båten befinner seg for tiden i Ålborg. Men siden den er avhengig av slepebåter og trenger rundt 30 timer på å krysse Skagerrak, i tillegg til at den ikke tåler urolig sjø eller særskilt store bølger, er den eksakte ankomstdatoen ennå umulig å fastslå. Planen er at båten skal ligge til kai ved Langbrygga sentralt i Arendal til den årlige Arendalsuka er over i midten av august.

Bibelhistorier

Arken, som også inneholder en kinosal og 
en restaurant, er fylt med store trefigurer av karakterer fra 
Bibelen, laget av tsjekkiske kunstnere.

– Jeg tror at bibelhistoriene er veldig interessante, også for de som ikke tror på dem. Kulturen vår er basert på disse historiene, og det er viktig for Europa at man kjenner sin kultur, sier Peters.

Nederlenderen kjøpte arken fra sin landsmann Johan Huibers for fem år siden. Vårt Land intervjuet ham i Nederland i 2013 om prosjektet.

Historien begynte en stormfull dag i 1992, da Huibers tok med seg sønnen sin ut til kysten. Der fikk han se noe som gjorde sterkt inntrykk.

– Den natten drømte jeg at det var flom i Nederland. Og jeg skjønte at jeg skulle bygge Noahs ark, fortalte Huibers.

Oppskriften for hvordan arken skulle bygges var allerede klar – i 1. Mosebok. Denne arken ble ferdig i 2007 og var 70 meter lang. Siden bygget Hoibers en dobbelt så stor ark, som skal være verdens største trebåt og befinner seg nå i Dortrecht i Nederland. Flere hundre tusen mennesker har til nå besøkt denne arken og fått høre bibelhistorien om Noah og dyrene.

Aad Peters kjøpte den første arken, og det er den som nå er på vei nordover mot Norge.

– Responsen vi har fått er veldig god. Det forbløffer meg at hvis Bibelen presenteres som en historiebok, så elsker folk å høre på den, sier Peters.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Flere byer

Etter planen skal arken seile videre til Kristiansand, Stavanger og Bergen, der den skal overvintre. Vårt Land erfarer at det neste år er planer om at skipet også skal besøke havner på Østlandet. Den kristne artisten Hans Inge Fagervik, som i mange år har vært en venn av Aad Peters, er mannen som har satt nederlenderen i kontakt med de rette norske myndighetene.

– Dette er en veldig spesiell begivenhet, noe helt annet enn alt man har sett i Norge før, sier Fagervik.

Han forteller at det trolig vil bli holdt flere konserter og foredrag om bord i arken.

– Vil skape debatt

Lisbeth Iversen, som leder samarbeidsrådet for det lokale nettverket Hjerte for Arendal, er også 
begeistret.

– Peters fikk en utmerkelse av dronningen i Nederland for sitt arbeid med å skape dialog og offentlig debatt. Han vil komme med noe som forstyrrer netthinnene våre og vil at vi skal tenke, sier hun, og utdyper:

– Han provoserer og vil skape debatt om hvilke deler av historien vi har felles. Han utfordrer det bestående litt. Dette er et slags flytende museum som skal gi gjenstand for undring og refleksjon.

Selv om arken ikke vil være en del av Arendalsuka, tror ikke Iversen det er tilfeldig at den kommer akkurat når arrangementet foregår.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter