Politikk

Året da Senterpartiet tok av

2019 ble året da Sp nær doblet oppslutningen. Kommentatorene analyserte for harde livet og Trygve Slagsvold Vedum gliste hele veien til valglokalet.

9. september ble Trygve Slagsvold Vedum lokalvalgets seierherre med 14,4 prosent, opp hele seks prosentpoeng fra forrige lokalvalg.

Fra elleve til 20 prosent – det er årets fasit for Senterpartiet på Vårt Lands målinger.

Hva i all verden foregår?

Det er spørsmålet både partistrateger og kommentatorer har balet med i år. For det politiske landskapet er endret og Sp har vært hovedårsaken. Partiet har stjålet både røde, blå og gule velgere. Over tid er stemmetyveriet fra Ap størst.

Kommentatorene er enige om noe: Sp tjener på å være det tydeligste opposisjonspartiet til regjeringens sentraliserende reformer. Partiet treffer strømninger i tiden, nasjonalt og internasjonalt.

Men de spisseste analysene i pressen og de andre partiene spriker, alt etter øyet som ser:

Noen ser et parti som sier nei til alt og lefler med populisme. Sps strenge innvandringspolitikk og motstand mot klimaavgifter som «rammer vanlige folk urettferdig» har ført til Frp-stempling.

Andre mener Sp er et viktig svar på reell bekymring utenfor storbyene. Staten «blir en e-postadresse», arbeidsplasser presses og partier man stolte på før, særlig Ap, har abdisert.

Sier nei til «dumme ting»

Selv holder Vedum og Sp seg strengt til egen strategi med mål om å bli et parti som ikke bukker og skraper for noen. Sp kjemper mot sentralisering, geografiske og sosiale forskjeller – og for nærhet til tjenester, sterkt forsvar i nord og nasjonal kontroll over energipolitikken, oppsummerte Vedum i Vårt Land nylig.

Anklager om å være et nei-parti avfeies freidig:

– Vi sier nei til dumme ting og ja til lure ting, sa Vedum til Vårt Land i oktober.

Statsminister Vedum

I slike medgangstider preller selv et ulmende klimaopprør i partiet av. Før vårens landsmøte på Hamar avslørte Vårt Land uro om partiets klimaprofil blant et ikke ubetydelig mindretall partifolk.

Kan Sp vokse videre? Noen peker på at målinger viser et snart «fullmobilisert» Sp – få nye velgere vurderer partiet nå. Men hvem forutså en vekst i 2019-klassen? Nå diskuterer man til og med om Vedum kan bli statsminister.

Her kan du lese mer om Senterpartiet:

Trygve Slagsvold Vedum: «I Norge har vi et tusenårig fundament av kristne verdier»

Sp vant valget med velgerprotest

Vedum blåser av sentrum
samarbeid. Mener Venstre har brutt med folkestyretradisjon

Ulmende klimaopprør i Sp – varsler oppgjør på landsmøtet

– Når jeg hører Elvestuen på radio får jeg lyst til å sette bilen på tomgang

• Partiveteran Svein Sundsbø i ny bok: – Sp og MDG må snakke sammen

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk