Nyheter

Arbeidstilsynet prioriterer ikke tilsyn med søndagsåpne butikker

Kulturministeren mener Arbeidstilsynet kan føre tilsyn med søndagsåpne butikker. Det skjer neppe.

– Vi har ingen konkrete planer om en satsning der vi sjekker søndagsåpne butikker. Vår prioritering er først og fremst tilsyn der det er fare for liv og helse til de ansatte, sier Gry Singsaas, avdelingsdirektør for lov og regelverk i Arbeidstilsynet.

– Men dersom noen tipser oss om veldig graverende forhold, vil vi kunne følge det opp, legger Singsaas til.

LES MER: Slik skal bransjen rydde opp i søndagskaoset

– Ikke prioritet for oss

Helligdagsloven åpner for at utsalgssteder med en salgsflate som ikke overstiger 100 kvadratmeter, såkalte «brustadbuer», kan holde åpnet på søndager og helligdager. Opposisjonspolitikere mener bransjen tar seg til rette og tøyer lovverket, og at regjeringen lar det skje. Det mener også fagforeningen Handel og Kontor. Rema gikk fra å anmelde sine konkurrenter for brudd på loven til å benytte seg av sperrebånd på søndagene. Og Kiwi, Bunnpris og Joker har innrømmet brudd på loven.

Kulturminister Linda C. Hofstad Helleland (H) fikk spørsmål fra både Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti.

– Håndhevelse av åpningstidsbestemmelsene er det politiet som gjør. Arbeidstilsynet kan også føre tilsyn etter arbeidsmiljøloven, svarte hun.

– Vi kan føre tilsyn med varehandelen basert på arbeidsmiljøloven, men vi legger vår innsats inn der det får størst effekt. Det vil si der våre tilsyn sikrer et fullt forsvarlig arbeidsmiljø til for så mange som mulig, så lenge som mulig, sier Singsaas og fortsetter:

– Søndagsåpne butikker har ikke vært en prioritet. Det er lite trolig at søndagsåpne butikker utgjør en fare for liv og helse for arbeidstagerne.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Politiets vurdering

Singsaas trekker frem at Arbeidstilsynet har et bredt samfunnsansvar, men at brudd på helligdagsloven faller utenfor deres myndighet. Ifølge henne må det bli opp til politiet å gjøre en vurdering om det er mer aktuelt å sjekke søndagsåpne butikker opp mot arbeidsmiljøloven, istedenfor helligdagsloven.

– Hva tenker du om at kulturministeren henviser til dere for tilsyn i søndagsåpne butikker?

– Det er riktig at Arbeidstilsynet har kompetanse til å føre tilsyn med bestemmelsen i arbeidsmiljøloven, sier Singsaas.

– Handel og Kontor mener bransjen skyver de ansatte foran seg og at de ansatte blir presset til å begå lovbrudd når det kommer til søndagsåpne butikker. Hva tenker Arbeidstilsynet om dette?

– Det er en påstand Arbeidstilsynet ikke har grunnlag for å kommentere.

Tips om brudd

I 2014 gjennomførte Arbeidstilsynet fem tilsyn i varehandelen med bakgrunn i arbeidsmiljøloven. Det ble samme år gitt 17 pålegg som var relatert til søndagsarbeid, men om dette var i varehandelen eller en annen bransje, kan ikke Singsaas si.

I årene 2014, 2015 og 2016 fikk Arbeidstilsynet inn 11 tips knyttet til mulige brudd på Arbeidsmiljøloven i varehandelen, men om noen av disse gjaldt søndagsarbeid, vet Singsaas ikke.

– I varehandelen er det ofte brudd på sykefraværsrutiner, manglende verneombud og at avtalen om inkluderende arbeidsliv ikke oppfylles, sier Singsaas.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter