Politikk

Arbeiderpartiet på vei opp fra bølgedalen

Arbeiderpartiet er på vei opp etter vinterens krisemålinger. En fersk måling tyder på at lykken kan være på vei til å snu i partiets favør.

Kriser og metoo-skandale har i vinter tynget et kriserammet Ap, og partiet så 19-tallet på den laveste målingen. Men Vårt Lands ferske gallup utført av Norstat viser at Ap nå gjør et liten framgang opp fra januar til februar. Jonas Gahr Støres parti går frem med 1,8 prosentpoeng til 24,5.

– Vi har en lang vei å gå, men det er oppmuntrende at vi nå får plusstall. Jeg tolker det som at Ap nå blir gjenkjennelig på politikk, sier leder for Ap, Jonas Gahr Støre til Vårt Land.

Det er fremdeles en luke opp til Høyre, som på tross av en liten nedgang fremdeles holder seg på 28,8 prosent. Rollebyttet etter valget står derfor fremdeles ved lag.

Skal vi tro den ferske målingen, er det dødt løp mellom regjeringspartiene og rødgrønn blokk, med KrF som joker.

LES ANALYSEN: Klabbeføre for Høyres partnere

Har ryddet opp

Støre mener hovedårsakene til at partiets oppslutning sank fra valget og utover vinteren, var de interne krisene som partiet var gjennom.

– Siden midten av september hadde vi intern oppmerksomhet knyttet til metoo-saken, og det handlet ikke om den dagsaktuelle politikken.

Støre tolker derimot oppgangen som et tegn på at partiet har lyktes i å fremme sine egne saker den siste tiden:

– Vi har snakket om politiske saker som trygghet i arbeid og innstats mot sosial dumping. Vi vil legge bak oss interne saker og fokusere på politikk, sier han.

– Handler det om at du har tatt et tydeligere lederskap i kjølvannet av Giske-saken?

– Jeg tror aldri at interne kriser er bra i velgernes øyne, men jeg håper velgerne ser at vi har ryddet opp og bruker kreftene på det som vi er valgt for, nemlig politikk.

LES REPORTASJE OM HAT MOT ARBEIDERPARTIET: – Vi bør bekymre oss

Må gjenvinne tillit

De fleste av velgerne som forlot Ap gikk ikke over til andre partier, men satt seg hovedsakelig på gjerdet. Det gjelder også de velgerne som fortsatt sier de ikke stemmer Ap. Støre mener en av hovedoppgavene til partiet er å gjenvinne tillit:

– Vi har nå en mulighet til å gjenvinne tillit blant velgerne slik at de som fortsatt stemmer Ap får gjennomslag for rettferdighet og trygt arbeid for alle.

Partilederen ser frem til lokalvalget om litt under ett og et halvt år:

– Ap er et klart alternativ til en regjering som øker forskjellene mellom folk.

Usikre velgere

Valgforsker og professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Bernt Aardal, understreker at Aps fremgang ligger innenfor feilmarginen og minner om at Ap fremdeles ligger under valgresultatet fra 2017.

– Vi ser fortsatt mange usikre Ap-velgere. Det tok også tid før Ap kom frem til en avgjørelse i Giske-saken. Partiet har derfor fremdeles litt å gjøre for at velgerne skal hoppe ned fra gjerdet, sier han.

Aardal mener det er interessant å se om partiet makter å vinne tilbake velgerne som partiet tapte til andre partier på venstresiden i valget.

LES OGSÅ: Tar Tajik i forsvar mot elite-kritikken fra Giske-venner

Utelukker ikke tilbakekomst

Valgforskeren utelukker likevel ikke muligheten for at Ap skal klare å reise seg igjen etter alle de interne og ytre krisene som partiet har vært igjennom de siste månedene.

– Det er helt åpenbart en mulighet for at de skal komme sterkere tilbake. Det er bevegelser i velgerskaren, velgerne følger med på hva partiet gjør.

Han trekker frem at partiet den siste tiden nesten utelukkende har vært preget av negative nyheter.

Partiet har heller ikke maktet å markere en tydelig opposisjon til regjeringen, mener Aardal.

– Men klarer Ap å forene ­opposisjonspartiene i kritikk av regjeringens politikk, vil det kunne bidra til at partiet kommer mer på offensiven og i alle fall henter ned de velgerne som nå sitter på gjerdet.

I januar gikk Venstre inn i regjeringen med Høyre og Frp – et samarbeid som har skapt diskusjoner internt. Vårt Lands måling viser at Venstre nå faller hele 0.5 poeng og havner derfor under den beryktede ­sperregrensen.

– Vi tar alle målinger alvorlig. Samtidig ligger vi for sjette måned på rad over 4 prosent på snittet av alle målingene. Vi er nå opptatt av å ­levere god politikk som en del av regjeringen der vi satser på skolen, miljø og å skape arbeidsplasser i hele landet, skriver ­generalsekretær i Venstre, Marit H. Meyer på SMS til Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk