Nyheter

Aps Torgeir Micaelsen vil ha forlik mot biostrid

Solberg-regjeringen rakk aldri å få behandlet eggdonasjon og ny politikk for bioteknologi. Ap-talsmann ber nå om snarlig, bredt forlik.

– Pinlig, sier Aps helsetalsmann, Torgeir Micaelsen om regjeringens håndtering av stridsfeltet bioteknologi.

Før helgen fikk han bekreftelse fra helseminister Bent Høie (H) på et skriftlig spørsmål om at den sterkt forsinkede stortingsmeldingen om bioteknologi kommer i statsråd en av de nærmeste ukene.

Men det er altfor sent til at dagens storting kan behandle meldingen med mange, uavklarte stridsspørsmål. Blant annet handler det om eggdonasjon, assistert befruktning for enslige og ny medisinsk teknikk for å teste og behandle fostre.

Tidligst kan dette skje tett oppunder jul. Men da kan valgresultatet også ha gitt landet en ny regjering. Uansett vil det være ti år siden forrige politiske behandling av bioteknologifeltet.

Forlik av format

Derfor mener Micaelsen at politikerne må ta grep sammen – over partigrenser. De bør lande et bredt forlik, som stopper oppbremsingen av biopolitikken. I denne stortingsperioden har KrF nemlig presset på Høyre/Frp-regjeringen, blant annet for å stoppe ja til eggdonasjon. I forrige periode var det Sp som bremset Ap.

– Medisinsk teknikk og bioteknologi er store spørsmål, på linje med handlingsregel, pensjonsreform og andre politiske utfordringer av format. Da er det ille at et lite mindretall på Stortinget skal kunne blokkere et stort flertall, sier han.

Nettopp fordi tematikken handler om krevende spørsmål, bør biopolitikken ikke bli kasteball etter hvert valg.

– Hvis bioteknologi skal forhandles om eller blokkeres hvert fjerde år det kommer en ny regjeringserklæring, viser jo historien fra det siste tiåret at man ikke klarer å ta en beslutning.

LES OGSÅ: KrF får ikke bremset opp liberal biopolitikk

Drama på bakrom

Vårt Land skrev i vinter om dramaet på bakrommet om den kommende biomeldingen. Temaet var så splittende samarbeidspartiene imellom at det var ­løftet opp til toppmøteplan mellom partilederne Erna Solberg (H), Siv ­Jensen (Frp), Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF).

KrF ville sette bremser på innholdet i meldingen. Men de ble til slutt enige om at samling om denne var umulig.

Selvkritikk

Micaelsen har tidligere tatt selvkritikk for at også Ap og Stoltenberg 2-regjeringen ikke maktet å lande avklaringer mellom 2007 og 2013. Likevel bruker han ordet «pinlig» om Høyres og Frps prosess. For utviklingen de siste fire årene har skutt enormt fart.

– For å sette det på spissen: Norsk opinion debatterer fortsatt eggdonasjon, noe som lenge har vært tillatt i en lang rekke sammenlignbare land. De har nå diskusjoner om mitokondriedonasjon – hvor man kan kurere liv som ikke er alvorlig sykt med ny teknikk. Slikt er tillatt i Storbritannia, etter grundig debatt.

LES OGSÅ: Analyse: Biopolitikk i fri flyt

Kineserne

Også for de som er bekymret for utviklingen, burde det i følge Micaelsen ha interesse av snarlige avklaringer. Kinesiske forskere skal ha kommet langt i å ta i bruk genklippingsmetoder med uttesting på mennesker. Og det finnes ikke noe internasjonalt regelverk.

– Bioteknologisk utvikling kan både løse de største og vanskeligste lidelsene i dag – eller ta verden til et sted der den ikke ønsker å være, påpeker han.

LES OGSÅ: MDG med soleklart ja til eggdonasjon

Provokasjon?

Det er det store bildet. Men Micaelsen er utålmodig for at for norske pasienter også nå kan gå glipp av moderne behandling, som er etisk forsvarlig.

– Forstår du om en alliert som Sp og et parti som KrF provoseres av forslag om et bredt forlik?

– Jeg forstår at dette er vanskelige spørsmål for dem. Men det er det like etisk viktige spørsmål for meg og de som ønsker bruk av ny teknologi. I en rekke andre saker klarer vi jo å møtes på tvers av ulike partilinjer, skape brede forlik og akseptere at det er lov å være uenig.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter