Nyheter

Applauderer kors-åpenhet

Generalsekretær i Stefanusalliansen, Hans Aage Gravaas, er glad korset blir vist fram, selv om det i seg selv ikke hjelper forfulgte kristne.

– Jeg vil applaudere en større åpenhet og mindre sjenanse for kristen tro. Det er fint at korset, som er det viktigste kristne symbolet, vises fram med større frimodighet, sier Hans Aage Gravaas, som er generalsekretær i Stefanusalliansen.

Stefanusalliansen er en misjons- og menneskerettighetsorganisasjon som arbeider med forfulgte kristne. Gravaas synes det er interessante problemstillinger som dukker opp i forbindelse med Mitt Kors-gruppen på Facebook. Gruppen oppfordrer kristne til å ta på seg korset og vise det fram på sosiale medier for å støtte forfulgte kristne.

LES OGSÅ: IS går i strupen på kristendommen

– Må være naturlig

– Jeg ønsker å ta avstand fra begge ytterpunktene. Hvis dette blir en påtatt aksjonisme, at man bruker korset som en avstandsmarkør, da er det ikke korset som betyr noe for dem. Man bør ikke bruke korset for å skape en konflikt. På den andre siden blir det feil å kalle oppfordringen ukristelig. Det viser en redsel og politisk korrekthet som jeg ikke kjenner meg igjen i.

LES OGSÅ: Kirketopp kritiserer korskampanje

Heller sterk tro enn margfattig sekularisme

Selv om det finnes radikale muslimer som uten tvil blir støtt av korset, gjelder ikke det den gjengse muslim, mener Gravaas.

– De vil ha en større toleranse for en sterk og tydelig gudstro enn for en margfattig sekularisme. Men lukter man aksjonisme, er det klart at også andre følelser kan vekkes, sier han.

N for kristen

For to år siden byttet mange kristne verden over, også Hans Aage Gravaas, ut profilbildet på Facebook med en gul, arabisk N på svart bunn. Bakgrunnen var at IS krevde at kristne i Nord-Irak måtte konvertere, betale ekstraskatt eller dø. På samme måte som nazistene malte davidsstjerne på jødiske eiendommer under 2. verdenskrig, malte IS-soldatene en arabisk N (nun) på kristnes hjem. N er den første bokstaven i det arabiske ordet for kristen – nasareer.

– Det var en direkte solidaritetsaksjon der symbolet ikke ble brukt for å provosere noen andre eller plassere noen utenfor, men for å skape oppmerksomhet rundt en veldig viktig sak. Det brukt i en krigssituasjon der kristne i Mosul og andre steder ble stemplet og stigmatisert som B-mennesker, forfulgt og til og med drept, forteller han.

LES OGSÅ: Bytter profilbilde i solidaritet med kristne

– Vil Mitt Kors-gruppen og lignende bety noe for forfulgte kristne?

– Hvis flere ønsker å gå med kors, som er positivt i seg selv, må de gjøre det fordi det er naturlig for dem og et uttrykk for deres kristne tro. Men i seg selv vil det nok ikke påvirke forfulgte kristne, sier Gravaas.

– Sett deg inn i situasjonen

Han mener den beste måten å støtte forfulgte kristne er å holde seg orientert om situasjonen og lese artikler og fagstoff.

– Det er gjennom disse at den forfulgte kirkes røst blir hørt. Protestér, appellér og legg fram situasjonen for myndigheter og beslutningstagere. For kristne vil det jo også være naturlig å be for de forfulgte og støtte til prosjekter i deres nærmiljø.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter