Kirke

Åpner interaktivt bibelsenter

I 2022 åpnes et kirkelig opplevelsessenter i Sankt Andreas kirke i København. Et norsk ­firma skaper nå en virtuell innføring i bibelhistorien.

Bilde 1 av 3

– Dette er en 15 år gammel drøm som nå ser ut til å bli realisert i 2022, sier Peter Skov-Jakobsen, biskop i Københavns stift.

Drømmen er et formidlingssenter for Bibelens historier og univers, et såkalt Bibliarium – som også blir navnet på senteret.

Skov-Jakobsen forteller at det er satt fart i prosjektet ­etter at A.P. Møller Fonden nå har gått inn med 15 millioner kroner. ­Biskopen håper å få med de ­andre ni stiftene på finansieringen av ­ytterligere 12 millioner som trengs til prosjektet, noe et samstemt bispemøte nylig gikk inn for.

– Dette skal nemlig bli et ­kirkelig riksanlegg, og ikke et København-prosjekt, sier han og forteller at man forventer et ­besøk på 20.000 barn i året.

Expology

På et kontor i Sagveien i Oslo sitter Gordon Ryan og Ellen Lyse Einarsen i firmaet Expology og utvikler det danske bibliariumet. Det begynte med at de vant konkurransen om ­prosjektet for åtte år siden. Nå har arbeidet fått vind i seilene.

– I samarbeid med arkitekt­firmaet Entasis er vi nå i gang med å utvikle hvilke opplevelser kirkerommet i Sankt Andreas skal by på, forteller Ryan.

Expology har utviklet en ­rekke andre opplevelsessentre, blant annet det nye vikingsenteret ­Sagastad på Nordfjordeid, et senter knyttet til Folketinget i København, og Engineerium på Fornebu.

– Vår filosofi er å bringe hver enkelt besøkende inn i en ny, virtuell verden, der man deltar aktivt – og må ta ­beslutninger underveis. Dette er et tilbud for mennesker med alle ­typer tro og nasjonalitet. Vi vil vise ­viktigheten av Bibelen, og ­skape forståelse for betydningen av den bibelske arven – for hele vår ­europeiske kultur, ­forklarer Ryan.

Dilemmaer

Når det gjelder Bibliarum er tanken at gjestene trekkes inn i miljøet rundt ­Jesus – og må ta stilling til ­moralske dilemmaer. I dag forventer ­publikum som besøker museer og opplevelsessentre at de blir involvert.

– Det holder ikke lenger med faktuell informasjon. I Bibliariet kan du i et tenkt eksempel gå inn i rollen som Peter, og må velge om du skal svikte Jesus – eller stå opp for ham, når beskyldningene kommer mot ham i påsken. Slik vil vi konkret involvere deltakerne – som må ta beslutninger og gjøre seg opp egne meninger i det konkrete scenariet vi ­bygger opp, forteller Ryan.

Ellen Lyse Einarsen tenker at Bibelen har et vell av historier som egner seg til å formidle allmenngyldige temaer – som er høyst aktuelle også i dag.

– Med Bibelen som kilde, og i samarbeid med folk som kan historiene, kan vi tilføre verktøyene som gjør fortellingene tilgjengelige for mennesker i dag, sier hun.

Utfordrer Den norske kirke

København-biskop Peter Skov-Jakobsen mener Bibelen er den viktigste boken i vår kultur.

– Vi blir rett og slett klokere av å lese den. Dette vil vi at enda flere skal forstå, og gjennom en slik interaktiv opplevelse vil vi at våre barn og unge skal få naturlig kjennskap til Bibelens verden, sier biskopen.

Han mener at Bibelen ikke bare kan benyttes til from lesning.

– Den har også litterære kvaliteter, og nye lesere blir både overrasket og forundret over hva Bibelen byr på. Kirken må kommunisere på en måte som treffer dagens mennesker. Her presenterer vi bibelhistorien for moderne mennesker, ved å skape scenarioer som bringer historien tett på kroppen, sier biskop Skov-Jakobsen.

Ellen Lyse Einarsen tror det vil være en god idé for Den norske kirke å gjøre noe lignende som danskene, for å nå bredt ut med sitt budskap.

– I Bibelen finnes det et rikt materiale, med ­eksistensielle og tidløse temaer, som egner seg for interaktivitet. Ikke først og fremst det forkynnende, men for eksempel kjærlighets­budskapet, som alltid vil ­engasjere. ­Bibelen har også rikelige mengder 
av etiske dilemmaer som kan ­brukes for å involvere publikum, sier hun.

---

Bibliarium

  • Det kirkelige opplevelsessenteret, Bibliarium, åpner i 2022 i Sankt Andreas kirke i København.
  • Danmarks biskoper gikk nylig inn for prosjektet, og A.P. Møller fonden har gitt 15 millioner kroner til ­prosjektet.
  • Det norske firmaet ­Expology jobber nå med å utvikle ideen om en virtuell innføring i bibelhistorien.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke