Religion

Åpner for trosprat med «grilling»

Kristne ved universiteter møter skeptiske medstudenter med å invitere til kritisk tenkning rundt kristen tro. Lagsarbeider Eirik Soldal sier han selv ­vokser i troen av å bli utfordret.

Bilde 1 av 2

– Skepsisuka er trosforsvar i praksis. Trosforsvar kan snakkes om som noe negativt, men det handler om å gi gode grunner til troen. Det er bra og sunt for kristne å bli utfordret. Slik vokser jeg personlig i troen, sier Eirik Soldal, studentarbeider i Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag (Laget).

Han var med på å starte opp Skepsisuka på Universitetet i Oslo (UiO) i 2013. Arrangementet holdes også ved andre norske universiteter. I mars i år ble det arrangert skepsisuke ved læresteder i Trondheim, Bergen og Oslo.

LES OGSÅ: Aksel Braanen Sterri innrømmer at han kan være for hard mot dem som tror

– Vil unngå stigma

I går skrev Vårt Land om at flere mener at studentmiljøet er preget av ­fiendtlige holdninger til religion.

– Formidling av tro blir fort til trosforsvar, sa student og journalist i studentavisen Universitas, Morten Oftedal Schwencke.

Han tror mange unge kristne skygger unna de store spørsmålene fordi de vil unngå stigma.

LES OGSÅ: IS med klar beskjed mot kristne i siste utgave av tidsskrift

Agnostikere og ateister

Soldal sier at han selv har fått samtalen om tro inn i flere av relasjonene sine fordi Skepsisuka har åpnet for det. Han forteller om vennskap med både agnostikere og ateister som har sprunget ut fra uka.

– Skepsisuka kan være et verktøy for å skape et godt klima for å snakke om tro ved universitetene. I tillegg vil vi jo dele evangeliet. Målgruppen er folk som ikke er kristne, men jeg tror arrangementet også er viktig for mange kristne – at de kan gå med hevet hode og være trygge på troen sin, sier lagsarbeideren.

LES OGSÅ: - Ingen livssyn baserer seg helt og fullt på vitenskap og rasjonalitet

Grilles

Ett av arrangementene i uka kalles «grill en kristen». Soldal forteller at det som regel er et panel på tre-fire personer som sitter og tar imot spørsmål fra salen om den kristne troen. Han har selv vært med i panelet.

– Det kan være spørsmål om alt mulig. Fra det klassiske om hvis Gud finnes, hvorfor tillater han så mye vondt, til spørsmål om homofili. Sist fikk jeg spørsmål om jeg tror bare fordi foreldrene mine er kristne.

Jusstudent Rut Severinsen ­deltok da kristne ble «grillet» ­under Skepsisuka på Blindern i fjor.

– Vi vokser på å ta vanskelige spørsmål på alvor. Tørre å stille dem, tørre å snakke ærlig om dem. Altfor mange kristne vet ikke hvordan de kan nærme seg disse temaene, uttalte hun til KPK.

LES OGSÅ: Frimodige muslimske ungdommer gjør det lettere for kristne unge å ha en tro

Kjenner seg ikke igjen

Studentprest ved UiO, Inger Anne Naterstad, mener studentene har større trygghet på å snakke om tro nå enn tidligere.

– Ved universitetene blir troen ofte utfordret og fornyet. Skepsisuka kan være med på dette. Men jeg opplever ikke at studenter er redde for å snakke med hverandre om tro, heller ikke hvis de har forskjellige synspunkt. Snarere tvert imot, sier hun.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion