Nyheter

Åpner dørene for nordmenn i Brussel

Påskeferien kan ha hindret norske skadde og døde, tror sjømannsprest i Brussel.

– Vi som bor her er selvfølgelig urolige. Men folk har vært flinke til å bruke sosiale medier og si fra om at de har det bra. Og vi har jo hørt om og visst om at det kunne være en risiko for at dette skulle skje, og er blitt vant til å følge råd fra myndighetene det siste året – dessverre får jeg si. Så når de sier at vi skal holde oss hjemme og unngå folkemengder, så gjør vi det.

Det er sjømannsprest Bjørn Nome som forteller på telefon fra Belgia.

Sjømannskirken holder tett kontakt med krisestaben på ambassaden i Brussel, og har nå åpnet dørene for nordmenn i området.

LES OGSÅ: Terroristene drømmer om et småborgerlig liv

Nordmenn på påskeferie

Kirken ligger i Waterloo, rett sør for Brussel, og er et møtested for det norske miljøet i den belgiske hovedstaden.

– De som vil kan komme hit, drikke kaffe og ta en prat. Vi har erfaring med at når sånt skjer, så er det godt å treffes, og snakke med andre om vind og vær. Og ikke bare sitte og se på direkte nyhetssendinger. Særlig er det viktig for barna, sier Nome.

LES OGSÅ: Terror krever ny militær strategi

Påske-hell?

UD hadde tirsdag ettermiddag ikke fått melding om at det var nordmenn blant de skadde og drepte.

Nome mener påskeutfarten kan ha fått betydning. Det er til vanlig omlag 1.500 fastboende nordmenn i Belgia. Og flere tusen reiser hit jevnlig i jobbsammenheng.

– Det er ikke mange dagene siden jeg selv var på flyplassen, og jeg har snakket med folk som skulle vært der senere i dag. Dette er et sted som mange av oss er innom og forbi, og derfor ble vi rask urolige når vi hørte om hva som hadde skjedd. Nå er det imidlertid påske. Det gjør nok at det er færre nordmenn som besøker byen, samt at mange av de fastboende er reist vekk, tror han.

LES OGSÅ: Advarer Europa mot å gå i terror-fellen

På hugget

– Brussel har det siste året fått mye oppmerksomhet som et arnested for terror. Har det overrasket deg som kjenner byen?

– Det vi vet er at dette er en del av Europa der storbyene ligger tett på hverandre, og det bor svært mange mennesker. At det her i Brussel kan være grupper som lever i skjul av storbyens anonymitet, er på en måte naturlig. Det er sikkert krevende å få oversikt over, men jeg opplever at myndighetene er på hugget. Brussel er jo en by som huser store og viktige institusjoner, og som derfor kan være et interessant terrormål. Men nettopp derfor vil også sikkerhetsnivået være høyt.

LES OGSÅ: Rektor: – Vi mislyktes med IS-ungdommene

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter