Politikk

Åpen konflikt i Partiet De Kristne

Nestleder i Partiet De Kristne, Trine Overå Hansen, «sa opp» på Facebook. Hun mener partileder Erik Selle har et veldig sterkt kontrollbehov og at han ikke går av veien for å fryse ut personer som har andre meninger enn ham selv. Nå advarer hun folk mot å stemme på partiet.

«Trine lovet å samarbeide før hun fikk fornyet tillit som nestleder på landsmøtet i 2017. Det samarbeidet finnes ikke, og den tilliten er borte. PDK kan ikke leve med en nestleder som er så illojal og usolidarisk med partiet, og kjører et udemokratisk eget løp. Selv om hun er aldri så flink,» skrev partileder Erik Selle i en e-post til sentralstyret og alle fylkeslederne nylig.

– Jeg hadde vurdert utmeldelse en stund, men det var denne e-posten som gjorde at det skjedde nå. Jeg har hatt en veldig sterk brann for partiet og prosjektet, så det satt langt inne for meg å gå, men dette gjorde at jeg ikke hadde noe valg, sier Trine Overå Hansen, som var nestleder i Partiet De Kristne fram til hun «sa opp» på Facebook natt til lørdag.

LES OGSÅ: – Vi former politikken vår etter profetier

– Ikke stem på PDK

«Slik Partiet De Kristne nå har utviklet seg, både organisatorisk, ideologisk og politisk, er det umulig for meg å fortsette. Jeg beklager derfor å måtte legge ned alle mine verv i partiet», var meldingen hun la ut da.

Hun skriver også at hun ikke anbefaler folk å stemme partiet og at hun derfor ikke kan bidra til å sanke stemmer for De kristne. Til Vårt Land utdyper hun:

– Uenighet ble oppfattet som illojalt og det ble altfor mye fokus på kontroll og ro i organisasjonen. Folk med andre meninger enn partiledelsen ble fjernet. Det verste er måten man behandler mennesker på. Det hjelper ikke å ha et godt program hvis vi ikke kan behandle mennesker etter vanlige mellommenneskelige regler, sier hun.

Hun er tydelig på at partileder Erik Selle og hans lederstil er en stor del av problemet.

– Det er mange som har gått i det stille, mens jeg sier tydelig ifra. Han har et veldig sterkt kontrollbehov og liten toleranse for andre meninger. Han går ikke av veien for å fryse ut folk, sier hun.

LES OGSÅ: De Kristne-leder henger ut barnevernsansatt

Overrasket over utmeldelse

Partileder Erik Selle innrømmer at de har hatt interne samarbeidsproblemer i partiet, men til tross for e-posten han sendte ut, er han overrasket over at Overå Hansen trakk seg.

– Jeg presenterte problemet i e-posten, men det kunne vært andre løsninger enn at hun trakk seg. Det at du sitter på denne e-posten og det hun skriver på Facebook, understreker det jeg skrev i e-posten. Jeg er lei for at det ikke var større vilje til samarbeid, sier han.

Han kjenner seg ikke igjen i den tidligere nestlederens karakteristikker av ham. Hun kritiserer blant annet Selle for å kreve å få lese alle debattinnlegg som skrives i partiets navn.

– Vi har masse folk som skriver innlegg som jeg ikke har lest. Samtidig er det ikke kontroll å kvalitetssikre budskapet fra et politisk parti. Vi er et nytt parti med masse uerfarne mennesker. Da har vi behov for å hjelpe hverandre til å kvalitetssikre både innhold og form. Når vi bygger en organisasjon på kort tid, er det viktig at vi leverer et tydelig budskap, sier han.

– Kan det tenkes at kvalitetssikringen innebærer ensretting?

– Nei, selvfølgelig ikke. Det er naturlig å ha debatt, så stemmer man og så går man sammen om det man har blitt enige om.

– Din tidligere nestleder mener du er udemokratisk.

– Det vil jeg avvise. Mitt ansvar som leder er å påse at våre tillitsvalgte både fremmer vårt program og jobber i tråd med vedtektene og demokratiske prinsipper. Hvis det fører til at vi mister folk, så får det være. Det er bedre at vi som parti kommer i gjenge og at vi følger vedtekter og program.

LES OGSÅ: Lederkandidat og frontfigur trakk seg fra De kristne

Frykter bekjennelsesparagrafen ryker

Ett av temaene Trine Overå Hansen er bekymret for, er bekjennelsesparagrafen.

– Sentrale folk i partiet mener den må fjernes. Det samme har Selle sagt, men at partiet ikke er modent for det ennå, sier hun.

Partileder Selle avviser også dette, siden det var denne partiet mobiliserte rundt da partiet ble stiftet.

– Jeg kan ikke se for meg en situasjon der den paragrafen skal bort. Vi står for den kursen vi satte, og den tror vi på, sier han.

Ikke penger til valgkamp

Trine Overå Hansen har ønsket at partiet har bygget opp en sterk grasrotorganisasjon. Hun kritiserer partiet for å sluse så å si alle inntektene inn til sentralleddet og lønninger der.

– Vi har nesten ingen penger til å drive valgkamp, sier hun.

Igjen avviser Selle kritikken.

– Som et lite parti mangler vi alltid penger, siden vi har ambisjoner om å gjøre oss gjeldende. Jeg synes det er veldig underlig å kritisere vedtatt strategi på Facebook og i media. Det vil alltid være ting man skulle ønske man hadde penger til å prioritere, parerer Selle.

– Trekker du noen som helst lærdom av kritikken fra Trine Overå Hansen?

– Det er utrolig viktig når man etablerer et parti at man legger vekt på kursing og trening i å jobbe på rett måte og grunnlag. Vi trenger ytterligere profesjonalisering av de tillitsvalgte, sier Selle.

Flere melder seg ut

Flere andre tillitsvalgte har sluttet i PDK den siste tiden. Blant annet har kommunestyrerepresentant Josef M. Nilsen meldt seg ut og er nå uavhengig representant på Karmøy. Mandag sa også tidligere fylkesleder i Sogn og Fjordane, Magnar Hellesøy, stopp. Selle vil likevel ikke gå med på at det er en splittelse i partiet.

– Det er ingen splittelse på gang i PDK. Jeg opplever at det er en enhet i partiet. De utmeldelsene vi har er en del av naturlige prosesser i et parti som skal etablere seg. Det er mange profilerte som har forlatt andre partier når det skal stakes ut en kurs, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk