Nyheter

Åpen folkekirke vil ha dobbel vigselsliturgi

Åpen folkekirke går for at Kirkemøtet vedtar utarbeidelse av en ny liturgi som åpner for likekjønnet vigsel og som kan brukes av alle uansett seksuell orientering. – I tillegg til å beholde den gamle.

Bilde 1 av 3

«Den nye vigselsliturgien skal komme i tillegg til dagens vigselsliturgi», heter det i vedtaket fra Åpen folkekirkes årsmøte lørdag.

Etter at det kort tid etter kirkevalget i fjor høst ble klart at det er flertall i det nye Kirkemøtet for likekjønnet vigsel i Den norske kirke, har stridens kjerne vært følgende: Skal det lages en ny liturgi for likekjønnede, slik at det blir ulike liturgier for heterofile og homofile par – eller skal det lages en ny liturgi som kan brukes av alle og som erstatter dagens ordning?

Åpen folkekirke, som gjorde det sterkt i kirkevalget, går altså inn for en løsning med elementer fra begge de ovennevnte: Den gamle liturgien for ekteskap mellom mann og kvinne beholdes, mens det også utarbeides en ny liturgi som kan brukes av alle.

«Bare strategi og taktikk»

For mange, ikke minst blant homofile og lesbiske på møtet, satt det langt inne å akseptere at Den norske kirke skal få mer enn én ekteskapsliturgi. Men mange konkluderte med at «vi er nødt til å tenke strategisk» og på hva som nå er mulig å få til i Kirkemøtet:

– Jeg går for to liturgier, men for meg handler det bare om strategi og taktikk. Målet må være at vi til slutt ender opp i én liturgi, sa Hanne Marie Frostlid, som selv er lesbisk og prest, mot avslutningen av årsmøte-debatten.

Appeller fra henholdsvis avtroppende og påtroppende styreleder, Sturla Stålsett og Gard Realf Sandaker-Nielsen, førte til at Åpen folkekirke samlet seg om et vedtak som de tror at Bispemøtet og Kirkemøtet også vil gi sin tilslutning til.

LES MER: Bispedømmerådsleder skal lede Åpen folkekirke

– Ikke noe B-stempel

– Dette har jeg kjempet for hele mitt voksne liv. Nå har vi makta, og nå er det flertall for vigsel av likekjønnede i Kirkemøtet. Jeg har lyst til at vi kan være større enn de som har styrt kirken til nå, sa Sandaker-Nielsen i sin argumentasjon for en ny vigselsliturgi som kan brukes av både likekjønnede og ikke-likekjønnede.

Han la vekt på at en slik liturgi ikke får noe B-stempel i forhold til dagens vigselsliturgi.

– Vi i Åpen folkekirke vil ha meningsmangfold i kirken. Ved dette forslaget gir vi en håndsrekning – og kommer andre i kirken i møte, sa Sandaker-Nielsen.

LES MER: Åpen folkekirke vant valget med førstegangsvelgere

Gjør ikke som Bispemøtet vil

Men Åpen folkekirke, organisasjonen som ved kirkevalget i høst bidro til at det nye Kirkemøtet har et stort flertall som sier ja til at likekjønnede skal få gifte seg i kirken, gjør ikke som Bispemøtet anbefalte i sitt enstemmige vedtak sist høst.

Biskopene, som er delt på midten i ekteskapsforståelsen, har med tyngde anbefalt at det i tillegg til dagens liturgi for ekteskap mellom kvinne og mann, må utarbeides tilsvarende liturgi for likekjønnet ekteskap.

I sin hilsen til Åpen folkekirkes årsmøte argumenterte Halvor Nordhaug, som er Bispemøtets preses i Helga Haugland Byfugliens sykefravær, sterkt for biskopenes løsning:

– Jeg vet at det er mange her som ønsker seg én liturgi, men det kan ikke være en samlende løsning. Vi anbefaler derfor at det gjøres vedtak om at vi i vår kirke skal få en liturgi for vigsel av likekjønnede, samtidig som vi må beholde nåværende vigselsliturgi med sin forståelse av ekteskapet som en ordning mellom mann og kvinne, sa Nordhaug i sin hilsen.

LES MER: Åpen folkekirke inntar ledervervene

Vil ha likeverdig vigsel

Sturla Stålsett sa at «det vi i Åpen folkekirke har vært og fortsatt vil være motstandere av, er en ordning som skiller likekjønnet vigsel ut som noe så spesielt at det kan sås tvil om denne vigselens kirkelige status og likeverd».

Det er helt avgjørende for Åpen folkekirke at den nye liturgien som vi alle er enige om at skal utarbeides, vil kunne brukes for alle som ønsker det, likekjønnede og ulikekjønnede par.

– Jeg hører med glede at Åpen folkekirke kommer Bispemøtet i møte, sier Halvor Nordhaug til Vårt Land

– Kan Bispemøtet støtte den linjen som Åpen folkekirke nå går inn for?

– Det har vi ikke drøftet. Men dette blir et tema når Bispemøtet kommer sammen om en uke, svarer fungerende preses til Vårt Land.

Gard Realf Sandaker-Nielsen, nyvalgt leder i Åpen folkekirke og i Oslo bispedømmeråd, gir i samtale med Vårt Land honnør til Bispemøtet for deres forsøk på «ta styringen i kirken» for å komme videre i vigselssaken og for «å holde kirken sammen».

GRAFIKK OG STATISTIKK: Her er det nye Kirkemøtet

Ville ha tøffere holdning

En rekke talere på Åpen folkekirkes årsmøte tok til orde for en tøffere og mindre imøtekommende holdning i forkant av Kirkemøtets behandling av vigselssaken.

– Vi må våge å være modige, våge å kreve. Hvis vi som organisasjon ikke går inn for bare én vigselsliturgi, bidrar vi til at det fortsatt blir diskriminering i kirken. Vi blir aldri ferdige med denne saken hvis vi skal ha to liturgier, mente Elisabeth Fongen som opplevde deler av årsmøte-debatten som «ganske ufin».

Inger Anne Naterstad, ledende studentprest ved Universitetet i Oslo, fikk 18 stemmer til sitt forslag om at Åpen folkekirke skulle gå inn for at Kirkemøtet «vedtar én ny vigselsliturgi i Den norske kirke for inngåelse av ekteskap».

Blant andre Karin-Elin Berg og Odd Einar Dørum, bispedømmerådsmedlemmer i henholdsvis Borg og Oslo, argumenterte for Sandaker-Nielsens forslag:

– Jeg ble rekruttert til Åpen folkekirkes valgliste fordi jeg var imot kirkens diskriminering av homofile og lesbiske. Vi slåss for kirke for at det i kirken skal være plass til to syn. Jeg vil ha en ny liturgi som gjelder alle – ikke bare likekjønnede, som Bispemøtet vil, sa Dørum.

– Jeg har gått til valg på et program som sier at vi i kirken skal ha to syn og to praksiser i denne saken. Det føler jeg meg forpliktet på som valgt, sa Berg.

– Før valget var ikke Åpen folkekirkes krav én liturgi, men at homofile og lesbiske kan vies i Den norske kirke på lik linje med heterofile. Jeg håper at vi kommer Bispemøtet tilstrekkelig i møte til at dette kan bli vedtatt på Kirkemøtet i vår, sa Jan Otto Eek, den pensjonerte presten som i høst sto på Åpen folkekirkes liste i Tunsberg.

LES MER: Kirkevalget ble ikke kuppet av kirkefremmede

Bare to sa nei til reservasjonsrett

Bare to av årsmøtets 79 tilstedeværende stemte for et forslag fra diakon Edgar-Stark Dobie-Njaastad om nei til å «inngå ekteskapskompromiss» og ja til «å jobbe for at reservasjonsretten bare skal gjelde for allerede ansatte ordinerte.»

Derimot var det så godt som full oppslutning om styrets forslag om at «Åpen folkekirke anerkjenner en kirkelig vigslers rett til å nekte å foreta vigsel dersom brudefolkene er av samme kjønn».

LES MER: Frykter partipolitikk i kirken

«Rosa kompetanse til kirken»

Årsmøtet vedtok også følgende to forslag, det første fremmet Geir Wiknes, og det andre av Andreas Ihle Bang, Gyrid Gunnes, Hanne Marie Frostlid og Alex Ramstad Døsvik:

• Åpen folkekirke ønsker å få slutt på all diskriminering ved tilsetting av medarbeidere i kirken, og skal fjerne samlivsform som kvalifikasjonskrav ved tilsetting av medarbeidere i Kirken. Kirken skal altså ikke diskriminere på grunnlag av kjønn, kjønnsuttrykk, seksuell legning eller samlivsform.

• Åpen folkekirke vil være en pådriver for å utvide likestillingsforståelsen i Den norske Kirke til å omfatte likestilling av alle kjønnsuttrykk og LHBT-personer, også de som ikke definerer seg innenfor et binært kjønnsmønster (...) gjennom å utvikle en rosa kompetanse for kirken.

Rosa kompetanse er en undervisningsmodell utviklet av LLH, der målet er å bidra til økt kunnskap om det å være lesbisk, homofil, bifil, transperson og/eller skeiv i dagens Norge.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter