Nyheter

Åpen folkekirke vant valget med førstegangsvelgere

Halvparten av dem som stemte på Åpen folkekirke, betrakter seg ikke som «personlig kristne».

En ny rapport om kirkevalget i fjor høst viser at knapt halvparten av dem som stemte på valgvinneren Åpen folkekirke, definerer seg som «personlig kristne». Blant dem som stemte på nominasjonskomiteens liste, regner 8 av 10 seg inn i denne kategorien.

Åpen folkekirkes fanesak var å innføre vigselsliturgi for likekjønnede i Den norske kirke. 9 av 10 av deres velgere støtter dette synspunktet.

På nominasjonskomiteenes lister var det representanter for begge syn i striden om likekjønnet vigsel, men 7 av 10 av deres velgere sier nei til en slik ordning.

LES MER: Økning i deltakelsen i kirkevalget

Likekjønnet ekteskap viktigst for førstegangsvelgere

16,7 prosent av de stemmeberettigede deltok i høstens kirkevalg. Det er ny rekord med god margin, og rapporten fra KIFO Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning dokumenterer at det var Åpen folkekirkes mobilisering for likekjønnet vigsel som drev opp deltakelsen: Blant førstegangsvelgerne oppgir 78 prosent at ønsket om å påvirke utfallet av dette var en viktig motivasjon for å delta. Det gjelder uavhengig av hvilken liste de stemte på.

«Når man ser på motivene for å stemme ved valget er det ganske tydelig at det primært er spørsmålet omkring ekteskap for homofile som har fått dette valgets førstegangsvelgere til stemmeurnene», heter det i rapporten. Blant førstegangsvelgerne støtter 76,5 prosent likekjønnet vigsel, mens tallet er 57,7 prosent blant dem som også har stemt tidligere.

LES MER: Han blir ny leder for Åpen folkekirke

«Den norske kirke er viktig for meg»

Blant dem som har stemt ved tidligere valg, får både «Jeg er interessert i det som skjer i lokalsamfunnet» og «Jeg synes at Den norske kirke er en viktig institusjon i vår kultur» 90 prosents oppslutning som grunn til å stemme.

86 prosent av de stabile velgerne mener at det å være kirkemedlem gjør det naturlig å stemme ved kirkevalget. Tilsvarende tall for førstegangsvelgerne er 42 prosent.

Blant dem som stemte på Åpen folkekirke oppgir bare 38 prosent at «Den norske kirke er viktig for meg», mens 76 prosent av dem som stemte på den andre listen sier det samme.

LES MER: Åpen folkekirke skal lede sju bispedømmer

Samlokalisering bidro til oppslutningen

Den omstridte ordningen med samlokalisering av kommunevalg og kirkevalg ser ut til å ha slått positivt ut for deltakelsen: Uavhengig av «partipreferanse» oppgir nesten 8 av 10 at dette var en viktig grunn til at de stemte.

Om velgermassen generelt skriver rapportforfatterne: «Materialet preges i stor grad av gifte, middelaldrende kvinner som er sterkt engasjert i det lokale kirkelige liv og selv er religiøse. Dette bildet stemmer i stor grad overens med situasjonen ved de foregående valgene. Men det har også vært mulig å spore visse forandringer når man sammenlikner de siste valgene. Gjennomsnittsalderen ser ut til ha falt noe og flere enslige/ugifte har stemt ved valget i 2015 enn ved tidligere valg. Dette henger sammen med at det er flere yngre velgere.»

LES MER: Kirkevalget ble ikke kuppet av kirkefremmede

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter