Nyheter

Åpen folkekirke ønsker «en av sine egne» til ny biskop

En som har samme syn på ekteskapet som den avtroppende biskopen, vil neppe nå opp.

Ole Christian Kvarme (68) sendte onsdag sin avskjedssøknad. Bispemøtets superveteran med snart 19 års fartstid som biskop i Borg og i Oslo, tok beslutningen etter to øyeoperasjoner og «ut fra en enkel erkjennelse av at tiden nå er moden».

Åpen folkekirke har stort flertall i Oslo bispedømmeråd, som nominerer bispekandidat, og i Kirkerådet, som tilsetter biskoper. Da de sistnevnte bidro til at den mer konservative Ivar Braut i desember ble ny biskop i Stavanger, fikk de internt tyn. I organisasjonen er forventningene store til å få en progressiv biskop, som sier tydelig ja til likekjønnede ekteskap.

Norgesmestre i kirkepolitikk

I debatten på ÅFs årsmøte sist lørdag sa imidlertid Tomm Kristiansen, best kjent som utenriksjournalist i NRK, at man ikke skulle dømme Åpen folkekirke på den første bispeansettelsen:

– Magnus Carlsen ofret dronninga og ble verdensmester to trekk senere. Nidaros og Oslo står snart for tur, da kan vi bli norgesmester i kirkepolitikk, sa Kristiansen.

Mange har tatt for gitt at Sturla Stålsett (52), Åpen folkekirkes forrige styreleder, sto klar til å innta den samme bispejobben som hans far, Gunnar Stålsett, hadde fra 1998 til 2005.

Øverst på ønskelisten

Sturla Stålsett, som nå er professor i diakoni, teologi og samfunn ved Menighetsfakultetet, står nok øverst på ønskelisten blant mange av medlemmene i Oslo bispedømmeråd. Han har gjort seg sterkt bemerket som dynamisk generalsekretær i Kirkens Bymisjon og forsker med frigjøringsteologi som spesialfelt. Men han har lite praksis som menighetsprest. Mange har fått inntrykk av at Stålsett ikke har tydelige bispeambisjoner, og nå mest ønsker å fortsette sin vitenskapelige karriere.

En annen sterk kandidat med «ÅF-profil» er Kari Veiteberg (55), nåværende bymisjonsprest i Oslo. Hun har bred presteerfaring, har vært studierektor ved Liturgisk senter og faglærer i liturgikk ved Det praktisk teologiske seminar. Hun er utdannet ved Det teologiske fakultet, og har – som sin svoger, Sturla Stålsett - også en teologisk doktorgrad. Det har ingen av de nåværende biskopene. Veiteberg ble for to år siden nominert som bispekandidat i Sør-Hålogaland.

Tid for å hoppe av?

Det er usikkert om Olav Fykse Tveit (56) nå er klar til å la seg nominere til biskop. Han ble valgt til generalsekretær i Kirkenes Verdensråd i 2009. Åremålet er forlenget til sommeren 2020, men han har formelt mulighet til å hoppe av fra jobben i Genève før den tid.

Fykse Tveit har heller ikke lang fartstid fra ordinær prestetjeneste. Også han har en doktorgrad i teologi. Men han har en høy stjerne i det nasjonalkirkelige lederskapet i Norge, og i verdensorganisasjonen som samler det store flertall av protestantiske og ortodokse kirkesamfunn.

Nettopp denne mest fremskutte posisjon som noen norsk kirkeleder noen sinne har hatt internasjonalt, gjør at det vil være svært vanskelig å komme utenom Olav Fykse Tveit – hvis han svarer ja til å være bispekandidat i Oslo.

Vraket på hjemmebane

Som en i det folkekirkelige lederskapet sier i en bakgrunnssamtale med Vårt Land: «Det vil være svært problematisk for en kirkeleder av et slikt internasjonalt og tverrkirkelig format å la seg nominere til biskop, for så å bli vraket av sin egen kirke. En slik eventuell vraking på hjemmebane vil også måtte innebære at han også må slutte som generalsekretær i Kirkenes Verdensråd.»

Olav Fykse Tveit er ikke medlem i Åpen folkekirke og han har ikke vært en aktivist i den kirkelige homofili- og ekteskapsdebatten. Men han deler Åpen folkekirkes ønske om liturgi slik at likekjønnede kan gifte seg i Den norske kirke.

Flere peker på Sunniva Gylver (49) som en sterk bispekandidat. Hun er doktorgradstipendiat ved Menighetsfakultetet og har mangeårig bakgrunn som menighetsprest i Oslo sentrum. Gylver er kjent som en medievant og uortodoks formidler og forkynner, og karakteriseres av én som «det største kommunikasjonstalentet vi har i kirken».

Aktuelle kandidater

Andre mulige kandidater til den ledige bispestolen i Oslo, kan være:

Anne May Grasaas (61), domprost i Oslo.

Inger Anne Naterstad (55), ledende studentprest ved Universitetet i Oslo.

Kristine Sandmæl (46), prost i Lofoten, leder i Mellomkirkelig råd og styremedlem i Åpen folkekirke.

Harald Hegstad (57), professor ved Menighetsfakultetet, nestleder i Oslo bispedømmeråd og medlem i Kirkerådet.

Med unntak av den sistnevnte sier alle disse ja til vigsel av likekjønnede.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter