Nyheter

Åpen folkekirke krever felles vigselsliturgi

Åpen folkekirkes ledelse vil at dagens vigselsliturgi skal erstattes av én ny liturgi som åpner for likekjønnet vigsel og som kan brukes av alle.

– Kirkevalget førte til en maktforskyvning i Den norske kirke. Det får som konsekvens at Kirkemøtet nå må anerkjenne det ekteskapssynet som vi, biskoper, prester og mange andre forfekter - når saken om vigselsliturgi skal vedtas, sier Gard Sandaker-Nielsen til Vårt Land.

Han er innstilt som ny leder i Åpen folkekirke (ÅF) og deler fullt ut forslaget som organisasjonens styre fremmer for ÅFs årsmøte 6. februar.

LES OGSÅ: Bispedømmerådsleder skal lede Åpen folkekirke

Biskopenes kompromissforslag

Bispemøtet er delt på midten i spørsmålet om vigsel av likekjønnede, men gjorde i høst et enstemmig vedtak om at det bør innføres en liturgi slik at likekjønnede kan gifte seg i kirken.

– En ny felles liturgi vil trolig gjøre det vanskeligere å få til et vedtak som samler bredt, har Bispemøtets preses, Helga Haugland Byfuglien, uttalt til Vårt Land.

Hun tror en ny, likekjønnet vigselsliturgi sammen med dagens liturgi for ekteskap mellom mann og kvinne vil være det mest samlende for Den norske kirke.

– Kvalitativt annerledes ekteskap

Den nåværende lederen i Åpen folkekirke, Sturla Stålsett, gikk i november ut mot løsningen som Bispemøtet har samlet seg om:

– To liturgier kan åpne for tolkningen om at likekjønnet ekteskap er noe kvalitativt annet enn ekteskap mellom mann og kvinne, innvendte han.

LES OGSÅ: Åpen folkekirke inntar ledervervene

– Kjønnspolariteten avgjør ikke

Mannen som skal overta som Åpen folkekirkes leder, Gard Sandaker-Nielsen, er enig:

– Det avgjørende poenget er at det ikke er kjønnspolariteten som avgjør om man kan gifte seg. Da må også heterofile par kunne bli en del av én felles liturgi for inngåelse av ekteskap i kirken. Jeg opplevde at Bispemøtets vedtak kan åpne opp for og romme en slik forståelse og behov for likebehandling, sier han.

Harald Hegstad, som er medlem av Oslo bispedømmeråd og Kirkemøtet, har i Vårt Land argumentert for at en slik linje er «vanskelig å leve med for oss som har en ekteskapsforståelse som ikke inkluderer 
likekjønnede par».

– En liturgi som skal brukes både for likekjønnede og ulikekjønnede par, bygger rett og slett på en ekteskapsforståelse som vi ikke kan stå inne for. Å tvinge prester til å bruke den, er ikke å gi rom for begge syn, mener Hegstad.

I styrets forslag til årsmøtevedtak om «Likestilling, likeverd og LHBT i kirken» heter det at «Åpen folkekirke anerkjenner en kirkelig vigslers rett til å nekte å foreta vigsel dersom brudefolkene er av samme kjønn».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter