Kirke

– Åpen folkekirke klarer fortsatt å mobilisere

Kirkevalgresultatet viser en klar overvekt til Åpen Folkekirke, mener Svein Granerud i Frimodig kirke. – Det viser at ÅF har klart å mobilisere, kanskje litt mer enn forventet, sier han.

– Samlivssaken hadde sterk mobiliseringseffekt i 2015. Den saken har nok ikke hatt like stor innvirkning nå, fordi mange ser på den saken som avgjort, sier styrelederen i Frimodig kirke.

LES MER: Omkamp om likekjønnet vigsel

Ville ikke stille liste

Granerud mener Åpen folkekirke (ÅF) har beholdt gjennomslaget for slagord som åpenhet, toleranse og inkludering.

– Valget viser at de kjerneuttrykkene fortsatt har stor appell, sier Granerud.

Han mener det ville vært interessant å finne ut i hvor stor grad Bønnelista indirekte har bidratt til å mobilisere folk til å stemme på ÅFs liste.

– Det var grunnen til at vi i Frimodig kirke valgte å ikke gå inn i listesamarbeid til bispedømmerådsvalget. Vi lot være å stille som motpart til ÅF, fordi det er all grunn til å tro at det ville ha en mobiliserende effekt på deres velgere.

Frimodig kirke valgte i stedet å anbefale navn på Nominasjonskomiteens liste.

– Men vi respekterer Bønnelistas valg, og ønsker dem lykke til når de nå har fått ett mandat i alle de ni fylkene de stilte liste. Det vil bli interessant å se analyser i etterkant av kirkevalget, særlig om man kan utlede hvor klok Bønnelistas strategi har ført frem eller ikke. Det er umiddelbart vanskelig å avlese hvilke motiver har ligget til grunn for stemmegivningen, sier han.

Resultatet er langt på vei i samsvar med det Granerud forventet.

– Kirkemøtet vil ha langt på vei samme sammensetning som før. Men det er litt interessant å se at ÅF har klart å beholde en så sterk posisjon.

Nedgang

Valgdeltagelsen har gått ned fra 16,7 til 12,7 prosent.

Nedgangen er mindre enn forventet, siden samlivssaken neppe har samme mobiliseringseffekt som før. Selv om deltagelsen er overraskende høy er det uansett gledelig at engasjementet for kirkevalget holder seg på et høyt nivå, sier Svein Granerud.

Han mener kirkevalgordningen må endres.

Hele ordningen må forenkles, jeg har registrert en del reaksjoner på at den opplevdes for komplisert og krevende, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke