Nyheter

Åpen folkekirke inntar ledervervene

Bare tre av bispedømmerådslederne er gjenvalgt til en ny periode. Åpen folkekirke får flertallet av de nye bispedømmerådslederne.

I sju av de ni bispedømmene der Åpen folkekirke stilte egen liste, er en av deres kandidater valgt til å lede bispedømmerådet.

Rådsmedlemmer som har signalisert at de ikke vil gå inn for vigsel av likekjønnede, er blitt rådsledere på Sørlandet og Vestlandet, i de tre bispedømmene Agder og Telemark, Stavanger og Møre.

LES OGSÅ: Klart oppdrag til «fri» kirke

Ett bispedømmeråd, Bjørgvin, har ennå ikke hatt sitt konstituerende møte. I dette rådet er det et flertall som har gitt beskjed om at de i Kirkemøtet vil stemme imot at homofile og lesbiske skal kunne gifte seg i kirken.

Selv om denne saken slett ikke er den eneste som vektlegges, er det grunn til å tro at bispedømmerådslederen i Bjørgvin vil tilhøre rådets flertall i denne saken.

59 prosent av Kirkemøtet sier ja

Vårt Land har kommet fram til at 68 av de medlemmene i de 11 regionale bispedømmerådene, som samlet utgjør Kirkemøtet, sier ja til vigsel av likekjønnede. 44 sier nei til dette, mens fire ikke har bestemt seg ennå.

Forrige uke ble det klart at Gard Realf Sandaker-Nielsen fra organisasjonen Åpen folkekirke er valgt til ny leder av Oslo bispedømmeråd.

Han overtar toppledervervet i Oslo bispedømme etter Harald Hegstad, som tilhører mindretallet i Kirke­møtet og i Oslo bispedømmeråd i ekteskapssaken.

Valgt uten motkandidat

Sandaker-Nielsen ble valgt som leder av Oslo bispedømmeråd uten motkandidat.

– Utfallet var en konsekvens av resultatet av kirkevalget i høst. Ved bispedømmerådsvalget i Oslo fikk Åpen folkekirke valgt fem av sine kandidater, mens vi bare var to fra nominasjonskomiteen som ble valgt. Da var det naturlig at flertallet tar styringsansvaret, sa Hegstad til Vårt Land etter konstitueringen.

Kampvoteringer og omforente løsninger

I flere av de andre bispedømmerådene har det vært kampvoteringer. Ved ledervalget i Borg, for eksempel, fikk Karin-Elin Berg fra Åpen folkekirke åtte stemmer, mens Erling Birkedal oppnådde to. Her ble Anne Enger enstemmig valgt til nestleder. Hun representerer ikke Åpen folkekirke, men går inn for vigsel av likekjønnede.

LES OGSÅ: Kirkevalget ble ikke kuppet av kirkefremmede

I Sør-Hålogaland fikk Marit Hermstad, som har vært bispedømmerådsleder de siste årene og som nå stilte på Åpen folkekirkes liste, sju stemmer. Kari Karstensen, valgt på nominasjonskomiteens liste, oppnådde fire stemmer. Karstensen ble deretter valgt til nestleder, med sju av elleve stemmer.

Fikk fornyet tillit

Jan Olav Olsen i Agder og Telemark og Kjellfred Dekko i Tunsberg ble begge gjenvalgt – enstemmig – til å lede sine respektive bispedømmeråd.

Begge er valgt på nominasjonskomiteenes lister, men står på hver sin side i spørsmålet om vigsel av likekjønnede: Dekko er for, Olsen imot.

Ny nestleder i Tunsberg ble Lill Tone Grahl Jacobsen og i Agder og Telemark Bergit Haugland. Begge disse er valgt på lister fra Åpen folkekirke.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

I Hamar bispedømme tok Åpen folkekirke «full pott»: Gunnhild Tomter Alstad ble leder og Lasse Gran nestleder.

I Stavanger bispedømme var det bare én valgliste, og lederduoen i dette bispedømmerådet, Lars-Tore Anda og Marie Klakegg Grastveit, mener begge at ekteskapet skal være en ordning bare for én kvinne og én mann.

Én for og én imot

I Nidaros overtar Agnes Sofie Gjeset fra Åpen folkekirke ledervervet, mens Per Winsnes blir nestleder. De to deler ikke syn i ekteskapssaken.

Det samme er tilfelle i Nord-Hålogaland, der Kai Krogh fra Åpen folkekirke er valgt til leder, med Beate Lupton som nestleder.

Situasjonen er speiIvendt i Møre der Ann-Kristin Sørvik er ny bispedømmerådsleder, med Therese Kristin Børnes Utgård fra Åpen folkekirke som nestleder.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter