Nyheter

Ap presser KrF til å stemme nei til politikk partiet er enig i: Aktivt få barn i Syria hjem

Forslag fra Ap øker trykket på KrF om å få norske barn i Syria hjem. KrF innrømmer selv at de er enige i innhold, men vil stemme nei.

KrFs topp på Stortinget, Hans Fredrik Grøvan, har alt avvist et forslag fra Miljøpartiet De Grønne (MDG) om å pålegge regjeringen å hente en syk, norsk fireåring ut fra al-Hol-leiren i Syria. KrFs begrunnelse for et nei er at det er en «sikkerhetsrisiko».

Men da trontaledebatten startet, fremmet Ap et forslag som i praksis er politisk handling som KrF også vil ha, men ikke får regjeringen med på. Dermed presses KrF til å stemme mot politikk partiet i praksis er for. Voteringen skjer torsdag.

Grøvan vedgår overfor Vårt Land at Aps formuleringer er noe KrF egentlig er for. Opposisjonen tar likevel ett stikk: KrF blir nå med på laget i å pålegge egen regjering en redegjørelse om barnas situasjon i Stortinget.

LES OGSÅ: Venstre-salve mot Sp: Har «ingen skrupler» og populistiske sperrer om klima og Greta Thunberg

Grøvan: Ap har tatt poenget

Aps nye forslag er ganske annerledes utformet enn MDG sitt – og ikke noen instruks til regjeringen om å hente ett enkelt barn. Det heter:

«Stortinget ber regjeringen aktivt tilrettelegge for transport av barn som har norske foreldre og befinner seg i Syria hjem til Norge, samt umiddelbart sørge for relevant helsehjelp».

– Ap har i motsetning til MDG tatt poenget: At Stortinget ikke kan gå inn i enkeltsaker, sier Grøvan til Vårt Land.

– Men innholdet er jo politikk KrF er helt enig i?

– Jo, for så vidt er vi det. Men nå er vi et regjeringsparti – og må håndtere slike saker der. Ap er et opposisjonsparti og fremmer forslag der de har et engasjement.

LES OGSÅ: KrF velger rødt. Men Geirmund Lykke støtes bort av SV etter retningsvalget

KrF støtter pålegg til egen regjering – den må holde redegjørelse

Da trontaledebatten åpnet torsdag formiddag, lå det et knippe Ap-forslag om barna av IS-krigere på bordet. Det handlet blant annet om å ta initiativ om «trygg uttransportering» av barna til Norge og om en egen redegjørelse.

Ap vil nemlig at regjeringen «innen 11. oktober 2019» skal redegjøre enten i åpen stortingssal eller på annen «egnet måte» om situasjonen til de norske barna i Syria og situasjonen «knyttet til nordmenn som har tilsluttet seg IS».

Det siste kan Grøvan støtte:

– Å be regjeringen redegjøre på egnet måte, kan KrF stemme for. Av sikkerhetsmessige grunner må det skje i Den utvidede utenrikskomiteen.

LES OGSÅ: Frp-Gulati om Viste-saken: Lovbrudd må ikke belønnes

«KrF jobber hardt – og det haster»

Alt under KrFs landsmøte kom det et klart vedtak om at partiet bør jobbe for å få Syria-barna og mødrene hjem til Norge. I regjeringen jobbes det med løsning, men partiene er splittet. Særlig Frp motsetter seg en slik løsning.

I trontaledebatten ble Grøvan konfrontert med nettopp dette: At det er politisk uenighet om saken innad i regjeringen og at det sperrer for en løsning.

– Fem foreldreløse barn er hentet. Når vi er negative til behandling av saken i Stortinget, så handler det om at Stortinget ikke kan drive saksbehandling. Og det handler om sikkerhetshensyn i spørsmålet om fireåringen. For hjemhenting kan sette moren i en farlig situasjon, sa Grøvan, som poengterte:

– KrF jobber hardt for en rask løsning, og det haster.

Ap vil gi Stortinget sjanse til å ta grep – «på en opplyst måte»

Ap-representant Eirik Sivertsen sa torsdag ettermiddag at det var vaskelig for partiet å støtte MDGs forslag om å hente fireåringen hjem. Han forsvarte Aps forslagspakke.

– Situasjonen for barna er ikke løst. Samlet sett vil det vi foreslå nå gi Stortinget en sjanse til å behandle sidene ved saken på en opplyst måte, sa han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter