Politikk

Ap-politiker ble kalt inn til ultralyd uker etter spontanabort

SPONTANABORT: Ap-politikeren Tuva Moflag opplevde å miste barnet hun bar i magen. Så ble hun overlatt til seg selv. Nå etterlyser hun bedre ­oppfølging av kvinner som går gjennom en spontanabort.

– Det er som om noen tar et stort viskelær og visker vekk alle planene dine og det du har sett for deg framover, sier firebarnsmor og fulltidspolitiker Tuva Moflag (Ap).

Hun sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget og har et sterkt engasjement for kvinner som har opplevd spontanabort. En viktig grunn til det, er at hun har gått gjennom det selv.

Besvimte nesten av smerte

Det var i 2013 at Moflag og ektemannen, som på det tidspunktet hadde en fireåring og en seksåring i hus, bestemte seg for å få et tredje tilskudd til familien. Moflag, som på det tidspunktet jobbet som journalist i DinSide, ble gravid og begynte å glede seg til framtida som trebarnsmor.

Svangerskapet forløp som normalt og Moflag hadde akkurat passert den magiske tolvukers-grensa. Så skjedde det som ikke skulle skje. Moflag fikk smerter og blødninger og fikk konstatert hos gynekologen sin at fosteret var dødt og at en spontanabort var i gang.

Hun ble sendt til kvinneklinikken på Ahus hvor spontanaborten ble komplett. Der fikk hun beskjed om at kroppen hadde støtt ut fosteret selv og at det ikke var behov for noen videre medisinsk oppfølging. Deretter ble hun sendt rett hjem.

– Du føler på mange måter at du blir sendt ut i et stort intet. Nå er fosteret ute, så nå kan du bare dra hjem, liksom. Det er ganske hardt og brutalt, sier Moflag.

– Følte meg alene

Hun gjorde som hun fikk beskjed om og dro hjem til huset på Langhus, uten å vite hva som nå ventet henne. Der ble hun gående med sterke smerter og kraftige blødninger i flere dager. Hun forteller at smertene på et tidspunkt var så store at hun nesten besvimte. Kroppen holdt fortsatt på med å ordne opp etter spontanaborten, men Moflag var fullstendig uforberedt på de fysiske reaksjonene hun fikk.

– Jeg følte meg helt alene. Jeg kunne sikkert googlet meg fram til hva som ville skje etter spontanaborten, men det hadde hjulpet meg veldig å få informasjon om hva som kunne vente meg eller hvem jeg kunne kontakte, sier Moflag.

Finnes ikke noe system

Nå håper hun at andre som havner i samme situasjon, skal slippe å kjenne på den samme usikkerheten som hun gjorde. I dag finnes det ikke et system som automatisk tilbyr pasienter oppfølging etter en spontanabort, har statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i Helse- og omsorgsdepartementet tidligere opplyst til NRK.

– Det finnes informasjon om spontanabort, årsaker og oppfølging på Helsenorge.no og på hjemmesiden til mange sykehus. Fastlege, jordmor og helsesøster kan ha en sentral rolle i å gi kvinner som har opplevd spontanabort den informasjonen de trenger, sier Erlandsen til NRK.

Den seneste uka har Vårt Land skrevet om at stadig flere ønsker å gravlegge barn som dør i mors liv. I et intervju tidligere denne uka sa sykehusprest Liv Ingrid Svela at noen også gir uttrykk for at de ikke ønsker en slik grav.

– Vi må ikke gi noen en belastning de i utgangspunktet ikke kjente på. Mennesker er forskjellige, og vi sørger på ulik måte, sa Svæla.

Moflag mener de kvinnene som har gått gjennom en spontanabort, bør bli møtt av et nettverk.

– Jeg syns ikke vi skal snakke om sorgpress bare fordi vi nå belyser manglende oppfølging av kvinner som opplever spontanaborter. Fokuset bør nå være på å etterstrebe bedre oppfølging av de som trenger det. Dette trenger ikke nødvendigvis å være altfor omfattende, men det bør være et minimum at kvinnene får informasjon om hvilke fysiske og psykiske reaksjoner som kan følge ved en spontanabort. Dette er noe vi nå bør få på plass.

Ble kalt inn til ultralyd

I det som skulle vært uke 18 av graviditeten opplevde Moflag å bli kalt inn til rutinemessig ultralyd på Ahus. På det tidspunktet hadde det gått flere uker siden spontanaborten på Ahus.

– Da ble jeg forbanna. Jeg hadde slått meg til ro med situasjonen og at graviditeten gikk galt, jeg hadde sluttet å blø så mye og alt hadde egentlig stabilisert seg. Så kom dette brevet i postkassen. Dette er noe det burde være enkelt for sykehusene å rydde opp i.

Assisterende klinikkdirektør ved kvinneklinikken på Ahus, Nina Schmidt, skriver i en e-post til Dagsavisen at hun ikke kan gå inn på Moflags spesifikke sak, men at hun på generelt grunnlag kan si at pasientopplevelsen på Ahus ikke bør være slik hun beskriver.

– Dersom pasienter har fått time til ultralyd etter en spontanabort vil vi beklage dette. Dette er ikke bra og rutiner vil gjennomgås, skriver Schmidt.

For Moflag endte historien godt. Etter spontanaborten var hun usikker på om hun ville ha flere barn, men før hun visste ordet av det var hun plutselig gravid igjen – denne gangen med tvillinger. Plutselig ble de en familie på seks.

Selv om det fysiske etter spontanaborten var tøff for Moflag, forteller hun at hun klarte seg bra psykisk. Slik er det ikke for alle, understreker hun.

– Jeg kjenner flere som har slitt med det i lengre tid. Kanskje har de flere spontanaborter bak seg, eller har brukt lang tid på å bli gravide. Det er en sorg over det som ikke blir som det kanskje ikke er like akseptert å snakke om. Du skal liksom bare børste det av deg. Det håper jeg vi kan gjøre noe med.

(Dagsavisen)

Marie De Rosa

marie.rosa@dagsavisen.no

LES MER OM TEMATIKKEN:

· Sykehusprest frykter at foreldre blir presset til sorg: – Ikke alle tenker på det som et barn

· Tror aldri en vil klare å følge opp kvinner godt nok etter spontanabort

· Hvert år opplever mange tusen norske kvinner å miste barn i magen. Vi har møtt to av dem

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk