Nyheter

Ap og Høyre åpner for at foreldre kan velge tidspunkt for skolestart

Familien Hareide vurderer hjemmeskole i ett år eller utsatt skolestart for sitt barn, forteller Lisa Hareide. Torstein Tvedt Solberg (Ap) vil at foreldre selv skal få bestemme om de vil utsette skolestart.

– Jeg ønsker at familien Hareide kan utsette skolestart og unngå hjemmeskole, sier Torstein Tvedt Solberg (Ap) som sitter i Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

Han mener det er uheldig at hjemmeskole er det eneste alternativet hvis barnet ikke er klart for skolestart.

Enhetsskolen svekkes hvis foreldre må velge hjemmeskole, utsatt skolestart er et godt alternativ for mange, mener han.

Les også: Etikk og eksistensielle spørsmål blir en viktigere del av religionsfaget fra 2020. Noen frykter det vil gå ut over elevenes historiske bevissthet.

Mangel på lek

I et intervju med bladet Kvinner og Klær (KK) sier Lisa Hareide at «Vi snakker mye om skolepolitikk. Om prestasjonssamfunnet. Om hvor feil vi mener seksårsreformen har slått ut. Det var jo ikke slik det skulle være, det skulle jo være lek».

Derfor vurderer familien hjemmeskole i ett år eller utsatt skolestart for datteren som skal begynne på skolen neste år. I 2017/18 var det 151 barn som fikk hjemmeundervisning, ifølge tall fra Utdanningsdirektoratet.

Via kommunikasjonsrådgiver Dag Andreas Fedøy i KrF skriver Knut Arild Hareide at «Både Lisa og jeg var i likhet med KrF mot seksårsreformen i skolen. Jeg mener tiden er overmoden for en evaluering for å finne ut hvordan den har virket på norske barn. Og vi er opptatt av at lek må være en del av læringen.»

Les også: Rekordmange går på private grunnskular.

Felles utgangspunkt. Ap deler bekymringen KrF har løftet i Stortinget, om at seksårsreformen har slått feil ut og at utviklingen har vært uheldig, forteller Tvedt Solberg.

– Vi ønsker også endringer i regelverket og endringer i seksårsreformen, sier han.

Det er viktig for Tvedt Solberg at barna ikke tas ut av skolen. Derfor må utsatt skolestart gjøres enklere.

– Vi er veldig opptatt av at enhetsskolen er et felles utgangspunkt for alle barn, sier han.

Elever går ikke på skolen kun for å lære bokstaver og matematikk. Skolen har en viktig rolle for sosialiseringen og for å utvikle hele mennesker. Det mister elever som har hjemmeundervisning, mener Tvedt Solberg.

Les også: Lokale KrF-ere ser bort fra partiprogrammet og stemmer mot opprettelse av kristne friskoler.

Tilpasset skole

I utgangpunktet er det skolen som må tilpasses barnas behov, ikke omvendt, mener Mathilde Tybring-Gjedde, som sitter i Utdannings- og forskningskomiteen for Høyre.

– Er det riktig å gi foreldre selvstendig myndighet over utsatt skolestart for egne barn?

– Det kan godt være at det skal være enda mer fleksibilitet for foreldrene. Vi har sagt at vi ikke utelukker det når vi jobber med stortingsmeldingen om tidlig innsats i skolen, sier hun.

Tidlig innsats

Høsten 2019 kommer stortingsmeldingen om tidlig innsats og inkluderende fellesskap. Målet med meldingen er, naturlig nok, å forsterke tidlig innsats i skole og barnehage for å gi alle barn muligheten til å lykkes.

Meldingen skal bygge på siste års stortingsmeldinger om barnehage og tidlig innsats i skolen. Historisk er bakteppet blant annet at seksåringer fra 1997 begynte på skolen istedenfor å gå et år ekstra på barnehagen, noe blant andre KrF var, og er, kritiske til.

Danskinspirert

Tvedt Solberg i Ap mener vi bør rette blikket mot Danmark. Der bestemmer foreldrene selv når deres barn er klart for å begynne på skolen. I Norge må det en sakkyndigvurdering fra PPT (Pedagogisk-psykologisk tjeneste) for å få utsatt skolestart.

Mer informasjon og kunnskap om hva som virker for de minste i skolen er nødvendig for å ta stilling til det spørsmålet om foreldrene bør kunne utsette skolestart, mener Tybring-Gjedde.

– Den forskningen jeg har sett til nå viser ikke at barna som får utsatt skolestart gjør det bedre på skolen, heller tvert imot, sier Tybring-Gjedde.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter