Nyheter

Ap og Frp møtte borgerlig motaksjon om ultralyd – Støre tok hardt oppgjør med «sorteringssamfunn»

Ap-lederen ristet i bruk av ord om «sorteringssamfunn» og «samvittighetsfrihet». KrF og makkere satte alt inn på konfrontasjon med Frp og partiets allierte i stordebatten om bioteknologiloven

Bilde 1 av 2

Saken oppdateres

– Det er ikke monopol på samvittighet i disse sakene. Denne saken er en samvittighetssak for Ap. Derfor har endringene i bioteknologiloven vært en viktig sak for oss lenge. Jeg er stolt over at vi kan bidra til en viktig endring, sa Jonas Gahr Støre da stortingsdebatten om lovendringer hadde rullet i to timer.

KrF forsøker til siste slutt å vinne støtte hos enkelrepresentanter i Frp for å stoppe endringer i bioteknologiloven. Partiet har appellert til samvittighetsfriheten partiets folk har i etiske saker.

– Jeg har hørt at dette er er et samvittighetsspørsmål, særlig fra de som er mot dagens flertall for endringer. Men når jeg skal stemme i dag, så er det i tråd med min samvittighet, sa Aps leder.

LES SAKEN: Omstridte detaljer om eggdonasjon og ny bioteknologi og lansert: Dette vil Ap, SV og Frp gjøre

Støre: Sorteringssamfunn – «den betegnelsen tar jeg sterkt avstand fra»

Han tok også oppgjør med betegnelsen sorteringssamfunn. Det er nettopp det Sp og KrF frykter et tilbud med tidlig ultralyd kan føre til.

– Den betegnelsen tar jeg sterkt avstand fra. Vårt samfunn skal ha plass til alle. Også de som vokser opp med lyter og lidelser skal ha rett til hjelp. Men det gjør vi ikke ved å nekte familier tilbud, sa Støre.

Nettopp Ap, Frp og SVs forslag om å få innført offentlig tilbud om ultralyd til alle kvinner kan bli vedtatt om få timer. De tre partiene ser ut til å få klart flertall.

Men regjeringspartiene og Sp valgte å bruke hovedskytset sitt mot nettopp denne endringen. At det kan gå mot ja til eggdonasjon og assistert befruktning for enslige, var ikke like utsatt for angrep.

KrFs Bekkevold: «Dette vil skape et smalere samfunn»

– Jeg er sterkt bekymret for at dette vil skape et smalere samfunn og der retten til å leve om man er annerledes blir vanskeligere. Vi må heller rydde plass for mangfold i samfunnet vårt, ikke rydde det bort, sa KrFs hovedtalsmann, Geir Jørgen Bekkevold.

– Det bekymrer KrF at det «fra samfunnets side skal letes etter det som er svakt». Flere enn KrF bør sette bremsene på, sa han.

Også Høyre angrep Frps hast med å få på plass tidlig ultralydtilbud – uten særlige utredninger:

– Det foreslås at tidlig ultralyd og NIPT skal innføres raskt. Og det vil kreve store ressurser. Blir dette viktigst for Frp i budsjettforhandlingene i høst, spurte Høyres hovedtalsmann, Sveinung Steensland.

Helse-Høie med varsko om ultralyd

Da hans partifelle, helseminister Bent Høie, entret talerstolen, tok han enda sterkere i:

– Jeg opplever at flertallet mener alle skal tilbys fosterdiagnostikk. Dette betyr en omprioritering i bruk av helsepersonell. Det eneste behovet her er å finne fostre som er annerledes. Det strider også mot bioteknologilovens formål. Og det er ikke tilstrekkelig utredet.

Høie poengterte at tidlig ultralyd ikke inngår i selve bioteknologiloven. Statsråden påpeker dessuten at forslaget bryter med måten å introdusere nye metoder i helsevesenet på.

Frp hyllet endringene, teknikk og den avdøde partiprofilen Alvheim

Men både Frps og Aps talere gikk i sterkt forsvar for tidlig ultralyd til alle:

– Vi må ha et lovverk som sikrer dette. Det mest etisk riktige er at kvinnen skal få informasjon om fosteret tidlig. Det er på tide at vi kan benytte oss av 2020-teknologi og ikke 2004-teknololgi, sa Frps talskvinne, Åshild Bruun-Gundersen.

Både hun og partileder Siv Jensen minnet om at Frps nå avdøde partiprofil John I. Alvheim i 2004 drev frem flertall for å snu biter i lovverket for at de kunne møte behov hos foreldre.

– Endringene er i tråd med Alvheims ånd, sa Bruun-Gundersen.

Aps profil: «Vi slutter sirkelen i arbeidet for kvinners kontroll over kropp»

Hennes arbeidsmakker i å liberalisere bioteknologiloven, Aps Tuva Moflag, la vekt på det historiske i stortingsmøtet:

– Vi slutter sirkelen i arbeidet for kvinners kontroll over egen familieplanlegging. Kvinner kan hindre graviditet ved prevensjon, avslutte graviditet ved abort og nå også fremme graviditet ved å lagre egne egg, sa Moflag, med henvisning til at også friske kvinner nå vil kunne lagre egne egg.

I spørsmålet om ja til eggdonasjon ligger det an til flertall i ettermiddag. Sps Kjersti Toppe gikk hardt ut mot de tre partiene som vil velte regjeringens lovforslag:

– Ja til eggdonasjon vil føre til ytterligere tingliggjøring av eggdonasjon. Også en viktig skranke mot surrogati blir fjernet, sa hun.

SV hyllet «historisk dag» – Sp frykter at terskelen til surrogati senkes

SVs Nicholas Wilkinson hyllet gjennomslagene flertallet nå kan trumfe igjennom:

– Denne dagen er historisk. Vi skal forbedre loven. Vi har flertall i folket og vi har flertall på Stortinget. Jeg er feminist og jeg stoler på at kvinnen skal ha rett over egen kropp, sa han.

– Dette er en dag jeg har gledet meg til lenge, sa partikollega Kari Elisabeth Kaski.

Høie ser en viktig forskjell mellom Frp – og makkerne deres

Helseminister Bent Høie ser akkurat her en forskjell på Ap, Frp og SV.

– Det går et viktig skille mellom Frp og Ap og SV. Det er et viktig skille, som er avgjørende mot innføring av surrogati i Norge, sa Høie.

Frp vil nemlig at bare par skal få tilgang til eggdonasjon. Og partiet går mot såkalt embryodonasjon, der par kan få innsatt et ferdig befruktet egg.

Regjeringens utbrytere tonet flagg fra talerstolen

Mens debatten rullet, var det fortsatt noe usikkert om Kjell Ingolf Ropstad og KrF ville lykkes med å stoppe endringene i bioteknologiloven. Thrilleren utløses i 15-tiden. Da bankes også en rekke andre mindre omstridte endringer igjennom. Men hoveddramet er: Blir det flertall for eggdonasjon, assistert befruktning for enslige kvinner og tidlig ultralyd?

Men underveis i debatten bekreftet blant annet Høyres Kristian Tonning–Riise at han ville stemme mot regjeringspartiene. Og Venstres Kjetil Kjenseth flagget ja til å støtte Ap, Frp og SV på vesentlige punkter:

– KrF har gått til det uvanliges kritt å kreve oppmøte fra alle. For meg er det vanskelig at samvittighetsfrihet bare skal gjelde for KrFs meningsfeller. Jeg har kommet til at jeg vil stemme for endringene, sa Kjenseth.

LES OGSÅ:

• Striden om eggdonasjon snart over - Senterpartiets fristilte representanter avgjør

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter