Nyheter

Ap-nettverk krever homosvar fra KrF-topp i Bergen

Homonettverket i Arbeiderpartiet har en krystallklar oppfordring til partifellene i Bergen: Byens neste ordfører kan ikke mene at homofili er synd.

– Det er umulig for oss å støtte en ordfører fra noe parti som mener at homofili er synd. En ordfører skal være en samlende person for hele byens befolkning, sier leder Jon Reidar Øyan i Aps homonettverk til NTB.

Arbeiderpartiet kan komme til å innlede et formalisert samarbeid med KrF i Bergen. KrFs ordførerkandidat Marita Moltu er medlem av frimenigheten Credokirken og vil ikke overfor Nettavisen svare på om hun mener homofili er syndig eller ikke.

– Spørsmålet om jeg mener at homofili er synd, vil være å be meg om å gi en teologisk tolkning. Det overlater jeg til teologene, og mener at det ikke er en sak for lokalpolitikere, sier Moltu til avisen.

LES OGSÅ: Aftenposten har innført statleg, politisk korrekt, bekjennelsesplikt

– Bør svare

Øyan mener Moltu snarest bør klargjøre hva hun mener om homofili, slik Miljøpartiet De Grønnes ordførerkandidat i Oslo Shoaib Sultan etter gjentatte forespørsler valgte å gjøre denne uka.

– Det var bra, men også helt nødvendig at Sultan klargjorde hva han mener, sier Øyan.

Moltu har sittet i bystyret for KrF de siste to periodene, og er nå gruppeleder for bystyregruppa til partiet.

– Om jeg mener at homofili er synd eller ikke har ingen konsekvenser for min politikk og mitt virke som politiker, sier Moltu, som mener debatten skygger for viktige politiske saker.

– Dette er et smalt sidespor som ikke har noe med den politiske hverdag å gjøre. Det er så mange andre viktigere politiske saker, sier hun til avisen.

LES OGSÅ: – Det er politikken jeg står for som teller, sier Shoaib Sultan

Reagerer

Øyan reagerer kraftig på det han mener er en bagatellisering av levekårsutfordringene til homofile og lesbiske fra KrF-politikerens side.

– Selvmordsraten er høyere blant homofile og lesbiske og gruppen er også overrepresentert på andre negative levekårsstatistikker. Det må Moltu ta innover seg, sier Øyan.

Han har følgende råd til Arbeiderpartiet i Bergen:

– Mitt råd er å slutte helhjertet opp om Aps egen ordførerkandidat Marte Mjøs Persen. Hun er raus, inkluderende og meget dyktig, sier han.

Moltu understreker overfor Nettavisen at hun ikke har noe imot homofile, men gjentar at spørsmålet om hvorvidt homofili er synd, har mer med teologi enn politikk å gjøre.

– Det er et interessant standpunkt fra en politiker i et parti som er dannet med utgangspunkt i teologi og religion, svarer Øyan.

LES OGSÅ: Muslimsk ordførerkandidat: Tro er privat

– Relevant spørsmål

Bård Nylund, leder av Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner mener det er svært relevant at topp-politikere får denne typen spørsmål.

– Det er klart det er relevant for meg og andre med andre legninger å vite om en ordførerkandidat mener vår legning er synd. I 2015 må politikere på toppnivå forvente å få denne typen spørsmål. Man får svare som man vil, men når man lever av å være folkevalgt må folk ha rett til spørre om dette, sier Nylund.

At spørsmål om synd er teologiske og ikke har noe med lokalpolitikk å gjøre synes han det er rart å høre fra en KrF-politiker.

– Nettopp fordi hun er fra det partiet er det rart om hun ikke ser at teologisk overbevisning og politikk henger sammen, sier Nylund.

LES OGSÅ: MDGs Shoaib Sultan mener homofili ikke er synd

Hareide støtter Moltu

KrF-leder Knut Arild Hareide mener derimot at Moltu har rett til ikke på svare på spørsmålet «mener du homofili er synd?», fordi det er et teologisk spørsmål.

–  Opp igjennom historien har det vært flere teologiske stridsspørsmål i kirken. Eksempler på det er skilsmisse, gjengifte, samboerskap, homofili, kvinnelige prester og biskoper, for å navne noen. Jeg spør ikke mine tillitsvalgte om hva de mener i slike spørsmål. I KrF er det helt sikkert ulike meninger om homofili, men det er ikke en politikers oppgave å gi teologiske svar, sier Hareide.

At partiet hans har et kristent fundament mener han ikke er noe godt argument for at KrF-politikere skal måtte svare på spørsmål om hva som er synd.

– Vi er et politisk parti ikke en menighet. Vi er opptatt av å ha en god politikk for alle, og det er politikken vi skal prøves på, sier Hareide bestemt.

– Ville du svart på spørsmålet «mener du homofili er synd»?

–  Jeg fikk gjennom hele valgkampen spørsmål om hva jeg skulle stemme ved kirkevalget. Det svarte jeg ikke på. Nettopp av den prinsipielle grunn at alike spørsmål bør kirken selv beslutte, sier Hareide.

©NTB og Kaja Skatvedt

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter