Nyheter

Ap-Lippestad gir Ap-topper Downs-refs

Ap-byråd Geir Lippestad rister i Ap-topper som kritiserte stortingsbesøket til Marte Wexelsen Goksøyr.

Advokaten ble landskjent som forsvarer for terroristen og massemorderen Anders Behring Breivik. I fjor flyttet Geir Lippestad inn på Oslo rådhus som byråd i det nye rødgrønne byrådet. Et av Ap-toppens ansvarsområder er inkludering.

I dag gir han ut boken Et større vi – til forsvar for livet. Lippestad startet på boken da hans sterkt funksjonshemmede datter døde i 2013. I forordet stiller Ap-politikeren og juristen ett spørsmål: «Hvorfor greier vi ikke å glede oss over at våre medmennesker finner livsglede med et annet utgangspunkt enn det vi selv har – enten de er syke, funksjonshemmede, kommer fra andre kulturer eller kort sagt er annerledes enn oss selv?»

LES MER FRA LIPPESTADS BOK HER: «Gentester gir muligheter for utrenskning»

Sortere

Et av kapitlene vier Lippestad til Marte Wexelsen Goksøyr, foredragsholder, samfunnsdebattant og skuespiller. Han går tilbake til februar 2011, og Goksøyrs medieflombelyste Stortings-besøk.

«Marte Wexelsen Goksøyr som har Downs syndrom, satte Stortingets vandrehall på hodet etter den muntlige spørretimen», meldte NTB. Oppspillet var en kronikk i VG der hun tok avstand fra Arbeiderpartiets programpost om ultralyd av alle gravide allerede i 12. svangerskapsuke. Hun kom med sterke angrep, og spurte retorisk: «Har jeg ikke rett til å leve».

Lippestad skriver at «Marte opplevde, i likhet med de andre av «våre små søsken» og deres familier, at dette (Aps forslag, red.anm.) var et forsøk på å gjøre det enda lettere å sortere vekk alle med Downs syndrom».

LES MER: Goksøyr fikk Stolthetsprisen

Toppsak

Goksøyr ble så invitert til Stortinget av KrF for å overvære en spørretime. Rett etterpå konfronterte hun daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) med ultralydsaken under et KrF-regissert møte i Vandrehallen.

Lippestad roser partikollega Stoltenberg for måten han møtte Goksøyr på, men liker ikke etterspillet møtet fikk:

– Tre dager senere kunne vi lese i VG: «Oppvask etter at Marte møtte Jens. Stortingspresidenten varsler full gjennomgang av Stortingets besøksrutiner, etter at Marte Wexelsen Goksøyr stoppet statsministeren med abort-spørsmål etter spørretimen», skriver Lippestad i boken, og tar tak i reaksjonen til daværende stortingspresident Dag Terje Andersen, fra Ap:

– Jeg lurer på om en representant for Rederiforbundet, NHO eller LO ville blitt møtt med samme reaksjon om vedkommende hadde bedt om å få stille statsministeren et viktig spørsmål, og ønsket besvarelsen kringkastet til det norske folk. Hva var det da med Marte som gjorde at hun, i kraft av sin blotte tilstedeværelse og sine enkle spørsmål, plutselig ble en sak for landets nest øverste leder?

Stortingspresidenten er nummer to i rang etter kongen. I dag er Andersen stortingsrepresentant.

LES MER: Kritiserer NRK for Goksøyr-talen på Eidsvoll

Kastet ut

Leder i Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité, Marianne Aasen fra Ap, ble også intervjuet av NTB om Goksøyr-besøket. Hun «reagerte sterkt», meldte nyhetsbyrået:

«Det er hårreisende at KrF bruker henne i et politisk spill. Det er uverdig av KrF å invitere en ung kvinne uforberedt inn i dette sirkuset med 30–40 mediefolk for å få oppmerksomhet om sine egne saker, sier Marianne Aasen (Ap).»

Lippestad reagerer på kommentaren fra Ap-kollegaen:

– En stortingsrepresentant mente det var hårreisende å bruke Marte i et politisk spill for å få oppmerksomhet om sine egne saker. Hun mislikte sterkt at stortingsbygningen ble en arena for å markere særinteresser. Så vidt jeg vet, er Vandrehallen i Stortinget en arena der nettopp både journalister og lobbyister møter politikerne for å diskutere saker. Jeg har selv vært der mange ganger for å tale funksjonshemmedes sak overfor våre øverste folkevalgte og fått tilsvarende mediedekning – uten å bli kastet ut, skriver Lippestad.

Geir Lippestad var på reise og ikke tilgjengelig for spørsmål og kommentarer.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Støtter

Fem år etter Goksøyr-besøket erkjenner stortingsrepresentant Aasen at hun ikke fikk fram det hun ønsket å melde da hun ble intervjuet om det omstridte møtet i Stortingets vandrehall.

– Jeg har stor sympati med Goksøyrs sak, så det handlet ikke om henne. Jeg ønsket å problematisere en uheldig utvikling ved at opposisjonen hentet inn særinteresser til Stortinget for at disse skulle få konfrontere statsministeren eller statsråder rett etter spørretimer. Jeg ønsket en stopp på slike hendelser, sier Aasen til Vårt Land.

– Skal Stortinget være åpent for Marte Wexelsen Goksøyr og andre som ønsker å ta opp saker de kjemper for med de folkevalgte?

– Naturligvis. Stortinget skal være åpent, og er åpent for de som ønsker å møte politikere. Det jeg reagerte på var de opposisjonsregisserte hendelsene som kom rette etter spørretimer, sier Aasen.

Diskusjon

Stortingsrepresentant Dag Terje Andersen (Ap) ønsket ikke å la seg intervjue om kritikken fra Lippestad. I en epost til Vårt Land skriver han:
«Full gjennomgang av Stortingets rutiner» er ei tabloid overskrift det ikke var noen dekning for. I presidentskapet hadde vi en samtale om hvordan partiene i Stortinget bør opptre når man har inviterte gjester. Det var selvfølgelig ikke en diskusjon om hvem partier inviterer, og heller ingen forslag om innstramming i hvem som kan få komme til Stortinget."

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter