Politikk

Ap: Hvor blir det av kontrollen med koranskoler? Ropstad: Jobber med kravet

Livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad anser dagens koranskoler og søndagsskoler som «fritidsaktivitet» uten krav til tilsyn. Ennå usikkert om Ap og Frp får innfridd seier om innstramming.

Det er ett år siden Frp gjorde opprør: Partiet trosset egen regjering og sikret flertall for Ap og SVs forslag om å gjøre tilsyn og åpenhet i koranskoler og trossamfunns skoler til et krav for å få statsstøtte.

I et vedtak het det at viktige tilsynsfaktorer «bør være bruk av norsk språk og at man ikke fremmer ekstreme holdninger og kjønnssegregering fra barnsben av».

– Jeg forutsetter at regjeringen følger dette opp, sier en utålmodig Jan Bøhler (Ap) til Vårt Land.

I ukens spørretime i Stortinget ba han regjeringen forklare hvor saken nå står. Ropstad, som er ansvarlig statsråd for tros- og livssynssaker kan ha nytt lovverk for sektoren klart innen sommeren, men holdt kortene tett til brystet.

LES OGSÅ: Frp: Ekstreme koranskoler i Drammen. Utdanningsdirektør: Helt ukjent

På regjeringens bord

Hvordan departementet hans vil forholde seg til pålegget fra Stortinget om tilsyn for å få støttekroner, er fremdeles til avklaring i regjeringsapparatet.

Det gjør ikke saken mindre komplisert at Frp fronter koranskolekontroll som en kampsak om dagen. Kravet om tilsyn og åpenhet er ett av punktene i forslagspakken fra Frps innvandrings- og integreringsutvalg. I flere presseoppslag har talsmann Jon Engen Helgheim tatt til orde for kontroll med koranskoler.

Fritidsaktivitet i dag – ikke lovregulert

Men i spørretimesvaret til Stortinget ga Ropstad klart uttrykk for at tematikken ikke var helt enkel:

– Koranskoler, søndagsskoler og annen trosopplæring er ikke etter gjeldende lovgivning underlagt tilsyn, slik som godkjente skoler er etter friskoleloven. Trossopplæring er ikke noen oppgave som trossamfunn utfører på vegne av det offentlige eller som krever offentlig godkjenning. Det er en fritidsaktivitet i regi av frivillige organisasjoner, poengterte han.

Ropstad gjorde det klart at trossamfunn i dag «selvsagt må rette seg etter norsk lov på lik linje med andre i det norske samfunnet».

– Trosopplæring av barn og unge kan derfor ikke drives i strid med lovgivningen, sa han.

LES OGSÅ: Norge søker nye trosfrihets-allianser

Lovendring må til

Ropstad tolker fjorårets vedtak slik at selve trossamfunnet må møte vilkår for koranskoletilbudet for i det hele tatt å kunne motta ordinær støtte.

– Nye vilkår for tilskudd kan ikke innføres uten en lovendring, påpeker han.

Det er der han selv sitter med nøkkelen: I den nye, store lovpakken for hele tros- og livssynssektoren kan grep gjøres. Innholdet vil han ikke uttale seg om før komplekset legges frem.

– For meg er det viktig å motvirke negativ sosial kontroll i trossamfunn. Men jeg vil understreke at innblanding i trossamfunns indre liv om opplæring eller forkynnelse, må gjøres på sikkert grunnlag og med kløkt dersom dette skal være aktuelt.

LES OGSÅ: Varsler abortkamp som kan gjøre MDG til et av Stortingets mest abortliberale parti

Utålmodig Bøhler

Aps Jan Bøhler var ikke tilfreds med svaret fra Ropstad.

– Jeg er i tvil om statsråden er enig i vedtaket eller ikke, sa han i replikkvekslingen.

Han mente at det er stor forskjell på å blande seg inn i trossamfunnenes tro og det som berører trosfriheten – og forhold i koranskoler som har stor betydning for oppvekstmiljø.

– Kjønnssegregering og krav om hijab eller bestemte klesplagg: Det er viktige faktorer for barns omsorg og deres plass i det norske samfunn.

Ropstad: Frps rolle uproblematisk

Overfor Vårt Land avviser Ropstad at det er problematisk at regjeringskollega Frp står bak stortingsvedtaket om innsyn i koranskolers aktiviteter som vilkår for støtte:

– Vi har hatt veldig gode diskusjoner om dette i regjeringen. Jeg oppfatter derfor ikke saken som problematisk.

– Betyr måten du ordla deg på overfor Bøhler at en kontrollordning med koranskoler nesten ikke er gjennomførbar?

– Det er fullt mulig. Men hvordan det skal gjøres, hvem som skal utføre dette og vilkårene som skal gjelde, må vi komme tilbake til. Men norsk lov gjelder jo nå. Du skal ikke kunne motta støtte om du bryter norsk lov.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk